Cadeau voor bruidspaar

Kroonprins Willem-Alexander en zijn bruid Máxima kregen gisteravond in de Amsterdamse Arena het Nationaal Huwelijksgeschenk van het Nederlandse volk aangeboden.

Dat geschenk is het Oranje Fonds, waarvoor het prinselijk paar optreedt als beschermheer en beschermvrouwe. Particulieren en bedrijven hebben tot nu toe 3,6 miljoen euro in het fonds gestort.

Het Oranje Fonds, een initiatief van het Nationaal Oranje Comité, wil ,,de onderlinge verbondenheid tussen de verschillende culturen in Nederland stimuleren'. Het geld zal gaan naar activiteiten op het gebied van jeugd, cultuur, sport en onderwijs. Het idee van een fonds dat goede doelen zou ondersteunen, kwam volgens het comité ,,als rode draad naar voren' uit de ongeveer 1.500 suggesties voor een Nationaal Huwelijksgeschenk.

Het Nationaal Huwelijksgeschenk werd overhandigd tijdens het Nationaal Huwelijksfeest. Vijftigduizend Nederlanders waren daarvoor uitgenodigd door hun gemeenten. Zij kwamen in 650 bussen en enkele speciale treinen uit het hele land, de meesten in het oranje gekleed, om van zeven tot tien uur 's avonds te luisteren naar een keur van artiesten. Het prinselijk paar arriveerde om half acht.

Marco Borsato, van wie de kroonprins een fan heet te zijn, bracht met Sita het Nationaal Huwelijkslied ten gehore: Ik kan lopen op het water, Ik kan zonlicht zien voor dag en dauw, Vliegen zonder vleugels, En allemaal door jou. De opbrengsten van de cd-verkopen komen ten goede aan het Oranje Fonds. Andere gasten waren onder meer Willeke Alberti (Morgen ben ik de bruid), Frank Boeijen en Liesbeth List (Heb mij lief), Van Dik Hout (Stil in mij) . Ook het Nationaal Ballet, het Metropole Orkest en 250 walsende studenten deden mee aan het Nationaal Huwelijksfeest.

In de Arena en ook later elders in Amsterdam deden zich gisteravond geen bijzondere incidenten voor. Tegenstanders van het huwelijk deelden buiten de Arena pamfletten uit die gericht waren aan ,,mevrouw Zorreguita en aan de (domme) prins Willem-Alexander'. De politie in Amsterdam verrichtte eerder op de dag twee arrestaties.

Vannacht reeds verzamelden zich de eerste belangstellenden voor het huwelijk op het Damrak in Amsterdam. Het burgerlijk huwelijk zou vanmorgen plaatshebben van kwart over tien tot kwart voor elf. Dat gebeurt in de Beurs van Berlage. De kerkelijke inzegening is om half twaalf. Na de inzegening en een korte rijtoer volgt om half twee de balkonscène. Voor de festiviteiten en plechtigheden hebben zich ruim 1.250 journalisten, cameramensen en fotografen aangemeld van ongeveer 300 media uit binnen- en buitenland.

Pagina 3 • Argentijnse vrouw herkent zich in Maxima

Pagina 9 • Mystiek verbond

Pagina 14 • Met 700 bussen naar de Arena • Een week Oranjegekte in beeld

www.nrc.nl • Dossier koninklijk huwelijk