Bulgarije: kerncentrale langer open houden

Bulgarije wil terugkomen op de eerder gedane belofte om de kerncentrale in Kozloduj uiterlijk in 2006 te sluiten.

Premier Simeon Sakskoburggotski zei gisteren in het parlement dat zijn regering pas eind dit jaar een besluit zal nemen. Nog geen twee weken geleden beloofde de Bulgaarse premier aan zijn Griekse ambtsgenoot Kostas Simitis dat de laatste twee reactoren in 2006 zouden worden stil gelegd.

De voormalige koning Simeon II lijkt van gedachten te zijn veranderd tijdens een bezoek dat hij deze week aan de internationaal zeer omstreden kerncentrale bracht. Na een korte rondgang liet hij weten: ,,Nu ik alles met eigen ogen heb kunnen zien meen ik dat de zorgen van onze buren ongegrond zijn.''

De Europese Unie maakt zich daarentegen al sinds jaar en dag grote zorgen over de veiligheid van de verouderde Bulgaarse kerncentrale langs de Donau. De stroomfabriek bestaat uit in totaal vier reactoren van elk 440 megawatt. In 1999 besloot de EU de onderhandelingen over toetreding van Bulgarije te openen op voorwaarde dat de eerste twee reactoren in 2002 zouden worden uitgeschakeld. Brussel oefent grote druk uit om de twee andere uiterlijk 2006 buiten werking te stellen.

In Bulgarije is veel protest tegen de aanstaande sluiting van Kozloduj. Er werken ruim vijfduizend mensen. De kerncentrale voorziet in 44 procent van het stroomverbruik in het land. Daarnaast levert de centrale nog eens voor 285 miljoen euro stroom aan de buurlanden Turkije, Griekenland en Joegoslavië. Sluiting van de centrale zou volgens sommigen de Bulgaarse economie sterk ontwrichten.

De kwestie ligt politiek zeer gevoelig en de regering van Simeon Sakskoburggotski, die haar populariteit onder de bevolking de afgelopen maanden flink zag teruglopen, heeft weinig speelruimte. Daarom probeert de premier een besluit zo lang mogelijk voor zich uit te schuiven. Wel wees hij de Bulgaren er deze week op dat het land maar klein is en als het erop aan komt niet zo veel in de melk te brokkelen heeft. ,,We kunnen niet groter doen dan we zijn'', aldus Sakskoburggotski.