`Bevriezing rekeningen onwettig'

De beperkingen die de Argentijnse regering in december oplegde voor het opnemen van banktegoeden is ongrondwettig. Dat heeft het Hooggerechtshof in Buenos Aires gisteren bepaald.

De rechters van het hof noemden de restricties in een officiële verklaring ,,een vernietiging van eigendomsrechten''. De maatregelen waren destijds bedoeld om een kapitaalvlucht te voorkomen. Argentijnen mochten niet meer dan 1.000 pesos per maand opnemen van hun rekening.

President Eduardo Duhalde zei gisteren in een reactie op de uitspraak ,,verbaasd'' te zijn. Duhalde erkende dat de maatregelen vervelend zijn, maar het nu afschaffen van de `box' – zoals de beperkingen in de volksmond worden aangeduid – zou rampzalig zijn. Voor de banken dreigt dan een collectief failliet. ,,Ik ben heel bang voor wat er nu gaat gebeuren'', aldus de president, die er op wees dat de `box' door een van zijn voorgangers is ingevoerd.

De uitspraak van het Hooggerechtshof kan alsnog een stormloop op de banken veroorzaken. De centrale bank van Argentinië heeft de banken opdracht gegeven maandag en dinsdag hun deuren gesloten te houden en het personeel gedwongen met verlof te sturen.

Duhalde was van plan dit weekeinde economische maatregelen en politieke hervormingsplannen aan te kondigen. Maar alle beslissingen zijn als gevolg van de gerechtelijke uitspraak opgeschort, zei de president gisteren.

Duhalde deed een oproep om een einde te maken aan de voortdurende onrust in de straten van Buenos Aires. ,,We zijn aan de rand van de anarchie terecht gekomen'', zei hij. ,,Ik ben geen zwakke president, ik zal zorgen voor sociale vrede.'' Na de toespraak van de president ontstonden opnieuw spontane betogingen in de straten van Buenos Aires.

De negen leden van het Hooggerechtshof stonden onder grote druk. De laatste tijd hielden zich geregeld betogers op bij hun woningen die de rechters van corruptie beschuldigden. Van de negen leden van het Hooggerechtshof hebben zich drie van stemming onthouden.

De beperkingen die de regering aan spaarders had opgelegd, hebben de afgelopen maanden geleid tot geweldadige demonstraties, waarbij in totaal 27 doden zijn gevallen. De rellen leidden tot de val van de gekozen regering-De La Rúa in december. Het is nog niet duidelijk wat de huidige regering uiteindelijk met de gerechtelijke uitspraak zal doen. De leider van de grootste vakbond (CGT) van het land, Rodolfo Daer, had gisteren eerder op de dag een onderhoud met Duhalde. Na afloop van dat gesprek zei Daer dat de regering van plan is om de bevriezing van salarisrekeningen op te heffen. Dat zou betekenen dat werknemers wel hun hele salaris mogen opnemen, maar geen spaartegoeden.