Bekend uit de bladen

Prins Albert van Monaco is de aangewezen opvolger van zijn vader, Prins Rainier III (1923), die sinds 1949 regeert over het prinsdom Monaco, aan de Middellandse-Zeekust van Frankrijk. Het is een van de kleinste monarchieën van Europa en het claimt een van de oudste te zijn. Maar koninklijk is het niet. En het had nooit een eigen vorstenhuis. Pas in 1962 liet Rainier III in de grondwet vastleggen dat de troonopvolger tot de directe afstammelingen van de familie van de prins moest behoren.

Wie kent die afstammelingen van Grimaldi niet? Caroline (1957), de mooiste prinses van haar generatie, Albert (1958), de felbegeerde vrijgezel die almaar met een nieuwe vriendin wordt gesignaleerd en Stephanie (1965), die in circusdirecteur Knie haar nieuwe liefde heeft gevonden. De prinsessen zijn door hun vele huwelijken en scheidingen veelvuldig in het nieuws. En kortgeleden ging nog een musical in première die gewijd is aan hun moeder, de intrigerende filmster Grace Kelly. Deze kwam in 1982 bij een auto-ongeluk op een enge bergweg bij La Turbie om het leven.

Met Frankrijk heeft Monaco een tweezijdige en wederzijdse verhouding. In ruil voor verbintenis met Frankrijk beschermt Frankrijk de onafhankelijkheid en soevereiniteit van Monaco. De buitenlandse betrekkingen worden voor een groot deel door Frankrijk gecontroleerd en voor wijzigingen in de regeling van de troonopvolging is toestemming van Frankrijk nodig. Het Monegaskische parlement, bestaande uit één minister van staat en drie raadsleden, voert het bestuur maar legt daarvoor steeds verantwoording af bij de regerend prins.

Prins Rainier III regeert nu al meer dan 50 jaar en nadert de tachtig. Het is de vraag of Albert klaar is voor de opvolging. Dat de 43-jarige Albert nog niet getrouwd is, is geen belemmering voor de troon – Rainier volgde zijn grootvader op en trouwde pas zes jaar later. Maar de kinderloosheid van Albert baart de Monegasken wel zorgen: omdat de grondwet niet voorziet in troonopvolging in de vrouwelijke lijn, kunnen alleen zijn kinderen de monarchie veiligstellen.

    • Margot Poll