Alcatel op de goede weg

Topman Serge Tchuruk heeft het mes gezet in de balans van Alcatel. De Franse producent van telecomapparatuur heeft zijn nettoschuld in het vierde kwartaal gehalveerd tot 2,7 miljard euro door zijn voorraden in te krimpen en achter schuldenaren aan te zitten. Alcatel heeft ook meer dan 1 miljard euro binnengehaald door bedrijfsonderdelen af te stoten. Dat zijn indrukwekkende cijfers.

De omzet van Alcatel sprong er het afgelopen kwartaal goed uit in vergelijking met zijn concurrenten, net als het hele jaar trouwens. Het kan zijn dat de Fransen superieure producten maken en marktaandeel winnen. Maar de belangrijkste klanten van Alcatel, France Telecom en Deutsche Telekom, geven ook meer geld uit dan hun concurrenten.

Het probleem is dat Alcatel zijn balans verder op orde moet zien te krijgen, omdat de omzet zal instorten. Tchuruk denkt dat de omzet dit kwartaal met 30 procent daalt ten opzichte van het afgelopen kwartaal. Het herstel daarna zal tot in 2003 bescheiden zijn. Bovendien heeft Tchuruk de balans wel verbeterd, maar nog nauwelijks gerepareerd. Hij moet nog meer dan 8 miljard euro bij debiteuren innen en bijna 5 miljard euro aan voorraden lozen.

Alcatel zal afgeslankt en in betere conditie uit de inzinking tevoorschijn komen. Het bedrijf zou zelfs voor de verandering zijn kapitaalkosten kunnen gaan terugverdienen doordat het werkkapitaal is afgenomen. Maar een groot deel van die vermindering is het gevolg van afschrijvingen en herstructureringslasten, die in 2001 5 miljard euro bedroegen.

Laten we ervan uitgaan dat de jaaromzet van Alcatel zich stabiliseert op ongeveer 20 miljard euro, het niveau waarop het bedrijf nu mikt. Laten we vervolgens aannemen dat Alcatel op de langere termijn de omzetgroei van 7 procent verwezenlijkt die van concerns in de vaste telefonie wordt verwacht. Als het bedrijf zijn operationele marge omhoog kan brengen tot 8 procent, verdient het in 2004 zo'n 1,3 miljard euro na belastingen. Tegen een vermenigvuldigingsfactor van 20 betekent dat een bedrijfswaarde van 25,5 miljard euro. Als de schuld gelijk blijft, veronderstelt dat een mogelijke koersstijging van 10 procent. De vraag is of die tenietgedaan zal worden door hoge herstructureringslasten.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly