Afrikanen voetballen vooral voor zichzelf

De eerste ronde van het toernooi om de Africa Cup is gespeeld. Kameroen is favoriet voor de titel. Opvallend is, dat in Mali geen bondscoaches zijn van landen buiten Afrika die aan het WK deelnemen.

Afrika voetbalt, maar elders in de wereld wordt dat schijnbaar voor kennisgeving aangenomen. Uit de landen buiten Afrika die in juni aan het WK in Japan en Zuid-Korea deelnemen, is nog niet één bondscoach in Mali gesignaleerd, terwijl er toch echt over vier maanden voor dat toernooi wordt afgetrapt. Die absentie is even schrijnend als onverstandig, want er is dezer dagen veel belangwekkende informatie uit Afrika te halen.

De bondscoaches hebben besloten om inlichtingen over de Afrikanen door assistenten te laten vergaren. Met uitzondering van de Duitser Rudi Völler. Hij laat zich in Mali door helemaal niemand vertegenwoordigen. Juist Duitsland heeft een reden zich zorgen te maken omdat het is ingedeeld bij Kameroen, momenteel het sterkste Afrikaanse voetballand. Völler moet in Japan niet vreemd opkijken als de tegenstand van Kameroen groot is, want de titelverdediger grijpt de Africa Cup aan om de basis te leggen voor een succesvol WK. Deze generatie spelers is zich sinds het veroveren van de olympische titel in 2000 bewust van haar mogelijkheden en is er op gebrand om ook in Japan te presteren.

De voorwaarden zijn aanwezig, want behalve veel talent heeft Kameroen afgerekend met de spreekwoordelijke Afrikaanse onmacht om de zaken rond een voetbalploeg goed te regelen. Het nationale team is tegenwoordig een professionele organisatie met een lucratief premiestelsel. Voor het bereiken van de tweede ronde van de Africa Cup toucheert iedere speler van regeringswege 30.000 euro, terwijl elke ronde extra een bonus van 10.000 euro per speler oplevert, wat 60.000 euro betekent bij herovering van de Africa Cup. Aangenomen mag worden dat de Kameroenezen tijdens het WK niet voor minder in actie zullen komen.

Het land dat volgende week zondag Afrikaans kampioen wil worden, moet Kameroen verslaan. In de eerste ronde maakte de titelverdediger veruit de sterkste indruk. Daarnaast baarde het team opzien met het tenue. Kameroen heeft in Mali de primeur van shirts zonder mouwen, hetgeen de spelers de mentale voorsprong van een krachtiger uiterlijk geeft.

Van de andere vier Afrikaanse deelnemers aan het WK in Japan en Zuid-Korea overleefde alleen Tunesië de eerste ronde niet. De Noord-Afrikanen hebben alle reden om zich zorgen te maken, want zij speelden zeer zwak en verlieten Mali met de smaad niet te hebben gescoord. Volgens ingewijden zal die afgang het einde betekenen van de Fransman Henri Michel als bondscoach. Als Tunesië zich niet verbetert, komt dat België, Rusland en Japan – groepstegenstanders op het WK – goed uit.

Zuid-Afrika plaatste zich wel voor de tweede ronde van de Africa Cup, al heeft het er om gespannen. Na twee gelijke spelen kwam de ploeg onder grote druk te staan, maar door de laatste groepswedstrijd met 3-1 van Marokko te winnen werd een crisis bezworen. Zuid-Afrika is allerminst een topploeg en zal op het WK in een groep met Spanje, Slovenië en Paraguay de nodige moeite krijgen om de eerste ronde te overleven.

Senegal, dat de WK-openingswedstrijd tegen Frankrijk speelt, presenteert zich in Mali als een talentvol, maar onvoorspelbaar en onervaren team. De ploeg herbergt in de middenvelder Kalidou Fadiga en de spits El Hadjdiouf wel twee prachtige voetballers die de kwaliteiten hebben om tijdens het WK naam te maken.

En dan is er nog Nigeria met alle vertrouwde namen. Zonder sprankelend voetbal bereikte het land in Mali de tweede ronde. Of er hangt een deken van matheid over de ploeg of het realisme van resultaatvoetbal heeft bezit genomen van de Nigerianen, anders valt de degelijkheid van de balkunstenaars niet te verklaren. Veruit de opvallendste speler is een nieuw gezicht in de selectie: de razendsnelle en behendige spits Julius Aghahowa. Negentien jaar, maar nu al een nieuwe Afrikaanse briljant die al twee keer scoorde en glansrijk debuteert op een groot toernooi. Op het WK zullen Nigeriaanse sterspelers als Nwanko Kanu, Jay Jay Okocha, Sunday Oliseh, Finidi George en Taribo West zich flink moeten verbeteren, want de groeps met Argentinië, Engeland en Zweden is zwaar.

    • Henk Stouwdam