Weg bij Zaanstad `traagst'

Het traject tussen Zaanstad en Burgerveen via (delen van) de autosnelwegen A7, A8, A10 en A4 is het langzaamste van Nederland. De gemiddelde snelheid van auto's op de weg nabij Amsterdam bedraagt er in de spits 41 kilometer per uur, zo blijkt uit gegevens die minister Netelenbos (Verkeer) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De discussie over de zogenoemde trajectsnelheden is actueel omdat Netelenbos in haar Nationaal Verkeers- en Vervoersplan (NVVP) in de toekomst een gemiddelde snelheid in spits van 60 kilometer per uur wil garanderen. Sommige fracties in de Tweede Kamer, zoals die van het CDA, vinden dat te laag. De christen-democraten willen 80 kilometer per uur. Waarschijnlijk volgende week stemt de Tweede Kamer over het NVVP.

Netelenbos heeft de gemiddelde snelheden van de drukste trajecten in Nederland voor het parlement op een rijtje gezet. Andere trajecten die `slecht' scoren zijn Purmerend-Amsterdam (A7, A8, A10, A2) en Den Haag-Rotterdam (A16, A20, A13, A4, beide met 42 kilometer per uur en Beesd-Utrecht (A2) met 43 kilometer per uur.

Het snelste traject is dat tussen Heerlen en Maasbracht (A2, A76), waar automobilisten in de spits gemiddeld 102 kilometer per uur kunnen rijden. Ook snel zijn de trajecten tussen Breda en Tilburg (A58, A16) en Eindhoven en Tilburg (A2, A58).