`Varieer lonen naar regio en sector'

Salarissen zouden moeten verschillen per regio en bedrijfstak. Waar veel vraag is naar bepaalde werknemers, zouden de lonen sterker moeten stijgen dan in regio's met veel werklozen. Dat heeft N. Wellink, president van De Nederlandsche Bank, gisteren gezegd in Culemborg bij de start van de nieuwbouw van de vakcentrale Unie MHP. In Nederland worden steeds meer CAO's per bedrijf afgesloten. Voor 14 procent van de werknemers geldt een ondernemings-CAO, 1 procentpunt meer dan vier jaar geleden. ,,Uit de cijfers blijkt evenwel nog niet dat dit daadwerkelijk leidt tot toenemende verschillen in de lonen'', zegt Wellink. CAO-coördinator H. van der Kolk van de vakcentrale FNV stelt dat ,,regionale verschillen zijn toegestaan, maar in praktijk niet worden toegepast. Dat betekent dat de spanning in de arbeidsmarkt niet zo groot is'', aldus de vakbondsvertegenwoordiger.