UPC verliest op onzeker Damrak

Na dagen nauwgezet naar Wall Street gekeken te hebben, konden Nederlandse beleggers vanochtend weer op binnenlands nieuws reageren. UPC was de verliezer van de ochtend. De handel in het fonds was de eerste uren van de handelsdag stilgelegd. De kabelaar maakte voorbeurs bekend met een serie transacties zijn schuld om te zetten in nieuwe aandelen. Het gaat om circa 6 miljard euro aan obligaties en 1,5 miljard euro aan converteerbare preferente aandelen. Hiermee wil het concern de eigen balans verbeteren.

Met de mogelijke verwatering van de waarde van eigen aandelen in het achterhoofd, probeerden beleggers direct na opening massaal van UPC af te komen. UPCs koers daalde met 7,7 procent. Direct daarna herstelden beleggers zich; de koers van het penny-stock UPC herstelde zich tot min 2 procent. Minder dan een uur later, rond het middaguur, zakte UPC echter alweer weg met ruim 10 procent.

De AEX-index stond op dat moment met 0,4 procent winst op 502 punten. Versatel stond op 2,3 procent verlies in reactie op de beroering die in politiek Den Haag is ontstaan na de schikking van 3 miljoen euro die het telecomconcern met het openbaar ministerie heeft gesloten over mogelijke belastingfraude.

Zwaargewichten Unilever en Koninklijke Olie duwden de beursgraadmeter omhoog. De koersstijging van Unilever was een reactie van beleggers op de gestegen omzet- en winstcijfers die branchegenoot en grote concurrent Procter & Gamble gisteren bekend maakte. Koninklijke Olie stond op winst nadat de olieprijzen in de Verenigde Staten gisteren sterk stegen. De opwaartse druk op de prijs van ruwe olie werd veroorzaakt door een stakingsdreiging in een Amerikaanse fabriek en een explosie in een raffinaderij in Koeweit.

KPN was met een koersstijging van 1,6 procent de winnaar van de ochtend. Het telecomconcern maakte bekend een klacht in te gaan dienen bij toezichthouder Opta tegen andere mobiele telefoonaanbieders. Branchegenoten zoals Ben en Dutchtone zouden minder aan KPN moeten betalen voor het gebruik van KPNs netwerk dan andersom. Dat zou oneerlijke concurrentie voor de branchegenoten betekenen. De grote Europese beurzen stonden vanochtend op winst. Grootste stijgers waren Nokia en autofabrikant DaimlerChrysler.