Universiteit eist vertrek directeur MSM-school

De Universiteit Maastricht (UM) eist het vertrek van de managing director L. Delcroix van de Maastricht School of Management (MSM). Delcroix zou zijn functie moeten neerleggen omdat de oud-politicus in België verdacht wordt van betrokkenheid bij illegale partijfinanciering.

Dat laat het college van bestuur van de UM deze week per brief aan het bestuur van MSM weten. De UM en MSM, een managementopleiding in Maastricht waaraan wereldwijd 2.000 studenten zijn ingeschreven, ontwikkelen samen MBA-programma's. De samenwerking begon na het vertrek van de vorige directeur die door het MSM-bestuur beschuldigd werd van zelfverrijking. Een woordvoerder van de UM: ,,Na wat bekend is geworden in de affaire, maken wij ons zorgen over de beeldvorming rond MSM en over onze samenwerking. Die zorgen hebben we overgebracht aan het MSM-bestuur.'' Het MSM-bestuur wil Delcroix niet kwijt. Voorzitter R. van der Linden: ,,De feiten zijn elf jaar oud en hebben niets met MSM te maken. Zolang iemand niet is veroordeeld, is hij onschuldig.''

Als de UM vasthoudt aan het vertrek van Delcroix, dan staan ,,anderen klaar'', zegt Van der Linden: ,,Al eerder toonden andere universiteiten interesse in samenwerking.'' Volgens bronnen binnen MSM zou het gaan om de Open Universiteit en de universiteiten van Twente en Delft.

Dat Delcroix voor de rechter moet verschijnen is aannemelijk. Delcroix, oud-secretaris van de christen-democratische CVP, moet zich verantwoorden voor de nasleep van het zogenoemde `milieuboxendossier'. Dat draait rond de aanbesteding van twee miljoen groenafvalcontainers door de Vlaamse regering, begin 1991.

Na de toekenning van het contract ontving de CVP een toen nog legale gift van twee miljoen frank (50.000 euro) van het bedrijf dat een deel van de containers mocht leveren. Volgens justitie kreeg de CVP daarna nog eens indirect 3,1 miljoen frank (77.500 euro). Delcroix zou zich als secretaris schuldig gemaakt hebben aan,,intellectuele valsheid in geschrifte''.

    • Joep Dohmen