Top landmacht staat voor grote reorganisatie

De landmacht gaat de top van haar organisatie ingrijpend reorganiseren. Het zogenoemde Nationaal Commando, onder meer verantwoordelijk voor het coördineren van binnenlandse militaire bijstand en `steunverlening' (zoals bij de verscherpte bewaking op Schiphol na 11 september), verdwijnt als zelfstandige organisatie. Dat heeft bevelhebber A. van Baal bevestigd.

De Koninklijke Landmacht (KL) kent op dit moment een wirwar van omvangrijke `staven' bij verschillende `ressorts': de erfenis van tien jaar reorganiseren na de Koude Oorlog, waarbij de landmacht aan de basis werd ingekrompen, maar aan de top vrijwel ongewijzigd bleef. De komende reorganisatie moet deze staven ,,stroomlijnen'', aldus Van Baal. ,,Binnen de KL hebben we nu 34 RVE's, resultaatverantwoordelijke eenheden. Dat is wat veel van het goede. Het moet slimmer, beter en met minder papierwerk.''

Eindddoel van de reorganisatie is het complex aan staven in Den Haag en in den lande onder te verdelen in een `logische structuur' van drie grote `commando's': een `operationeel' commando, met daaronder alle parate troepen, een commando `personeel' en een commando `materieel'.

De reorganisatie wordt alleen doorgevoerd op stafniveau, zonder de militaire eenheden daaronder ,,op de schop te gooien''. Zo heeft het personeel van de staf van het Nationaal Commando in Gouda gisteren te horen gekregen dat ze fuseren met de staf van de Eerste Divisie in Apeldoorn. Eenheden die onder het Nationaal Commando vallen, zoals het Explosieven Opruimingscommando van de landmacht, verhuizen gewoon `mee'. Door fusie tussen de staven van het Nationaal Commando en de Divisie komen tweehonderd arbeidsplaatsen te vervallen. Deze `functieplaatsen' zullen elders in de landmacht worden gebruikt.

Sinds de aanslagen van 11 september is er een groeiende roep van politici om inzet van de landmacht binnen de landsgrenzen. Zo trok het kabinet 200 miljoen gulden uit voor terreurbestrijding door de krijgsmacht en wordt geopperd landmachtmilitairen `bolletjesslikkers' in noodgevangenissen te laten bewaken.

Bevelhebber Van Baal zegt ,,volledig achter'' deze roep om inzet van de landmacht te staan.

    • Steven Derix