Spaanse koning niet bij huwelijk

De Spaanse koning Juan Carlos woont het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima niet bij. Dat blijkt uit de gastenlijst die gisteren openbaar is gemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst.

Het Spaanse hof laat desgevraagd weten dat de afwezigheid van de Spaanse koning niets te maken heeft met voorzorgsmaatregelen tegen een mogelijke aanslag van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Volgens een woordvoerder heeft de koning andere verplichtingen. Hij ontvangt morgen de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, met wie hij onder meer zal praten over de economische crisis in Argentinië. Spanje is een van de grootste investeerders in het land. De Spaanse koning, die goed bevriend is met de Oranjes, was ook niet aanwezig bij het huwelijk van de Noorse kroonprins Haakon en Mette-Marit.

De Spaanse koningin Sofiá en kroonprins Filipe zijn morgen wel aanwezig. Zij kwamen gisteren in Nederland aan, om deel te nemen aan het diner dansant dat in het Paleis op de Dam was georganiseerd ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Beatrix.

De Scandinavische vorstenhuizen zijn met een groot aantal leden aanwezig. Koningin Margrethe II van Denemarken, peettante van prins Willem-Alexander, verscheen gisteren met haar echtgenoot prins Henrik en haar zoon kroonprins Frederik. Koning Harald V en koningin Sofia van Noorwegen zijn er met de pasgetrouwde kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit. Uit Zweden komen koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia van Zweden en kroonprinses Victoria.

Ook op de gastenlijst staan onder anderen prins Albert van Monaco en zijn zus prinses Caroline, die nu getrouwd is met de Duitse prins Ernst August van Hannover. Hun aanwezigheid wordt door royalty watchers opmerkelijk genoemd, omdat de Grimaldi's in Europese hofkringen niet buitengewoon hoog worden aangeslagen. Prins Albert is mogelijk uitgenodigd omdat hij net als Willem-Alexander lid is van het Internationaal Olympisch Comité.

Eerder was al bekendgeworden dat secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan en oud-president Nelson Mandela van Zuid-Afrika bij de trouwplechtigheden zullen zijn, net als de Japanse kroonprins Naruhito, die gisteren een rondvaart maakte over de Amsterdamse grachten.

Verder zijn onder anderen te verwachten leden van de koninklijke familie van België (onder anderen koning Albert II), Liechtenstein, Luxemburg, Noorwegen (Harald V), Zweden (Carl XVI Gustav), Groot-Brittannië (onder anderen prins Charles, zonder Camilla), Jordanië (koningin Noor, weduwe van koning Hoessein) en Marokko. Ook de Griekse koning in ballingschap Constantijn, vriend van de Oranjes, is van de partij. De Noorse prinses Märtha Louise, die per 1 februari afstand doet van haar titel van koninklijke hoogheid, om onder meer gemakkelijker een bedrijfje te kunnen stichten, komt ook, mét haar verloofde Ari Behn.