Shell in groene stroom

De Nederlandse elektriciteitsbedrijven hebben er een concurrent bij. Het energieconcern Shell gaat vanaf 1 maart groene stroom verkopen en sluit niet uit dat het ook actief wordt in de markt voor gewone (grijze) stroom.

Het olieconcern speelt in op de mogelijkheid die kleine verbruikers tegenwoordig hebben om te kiezen van wie zij groene stroom kopen. Er zijn momenteel zo'n 700.000 huishoudens die op schoon opgewekte stroom zijn overgestapt. Shell denkt eind dit jaar al 40.000 klanten te hebben en verwacht een verdere groei in de komende jaren. De prijs die consumenten betalen voor de stroom ligt zo'n 1 euro per maand hoger dan de rekening voor grijze stroom.

Shell koopt de groene stroom van het Zweedse energiebedrijf Vattenvall dat de stroom opwekt in biomassacentrales. In deze centrales wordt elektriciteit verkregen uit de verbranding van houtresten uit de bosbouw en houtindustrie. De capaciteit die is aangekocht is voldoende voor 100.000 huishoudens.

Shell wordt nu een directe concurrent van onder meer Nuon waarmee het ook een samenwerkt. Shell is bezig een gascentrale te bouwen in het Rotterdamse Botlek-gebied en verkoopt de stroom uit deze centrale de komende 15 jaar aan Nuon. Daarnaast werken de twee bedrijven samen in de windenergie. Ze dienden onlangs een plan in voor de bouw van een windmolenpark voor de kust van Egmond. Shell zegt dat het niet met Nuon, of andere energiebedrijven, heeft gesproken over samenwerking in de groene stroomsector. ,,Dit is niet aan de orde geweest. Wij willen stroom verkopen onder de Shell merknaam'', aldus een woordvoerder van het energieconcern.

Het concern zegt ook te kijken naar de markt voor grijze stroom. De zeven miljoen huishoudens mogen in 2003 of 2004 hun leverancier kiezen voor deze stroom, de laatste fase van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt. ,,als deze markt open gaat is het zeker een optie waar we naar gaan kijken'', zegt een woordvoerder van Shell.

Het bedrijf wil niet zeggen hoe groot de investeringen zijn voor het opzetten van de groene stroomactiviteiten in Nederland, maar een woordvoerder laat weten dat het om een relatief bescheiden bedrag gaat. Shell kondigde vorig jaar aan dat het tussen 2001 en 2006 tussen de 500 miljoen en 1 miljard dollar wil investeren in duurzame energie.