Schikking met Versatel 3 mln

Het openbaar ministerie (OM) heeft een schikking getroffen met telecomonderneming Versatel. Het bedrijf heeft hiermee strafvervolging afgekocht wegens belastingfraude voor een bedrag van bijna 3 miljoen euro. Het gaat om een van de hoogste schikkingen in Nederland.

Eerder werden al schikkingen bekend in de zogeheten bouwfraude rond de aanleg van de Schipholtunnel, met de verzekeraar Delta Lloyd en rond het Alphense chemiebedrijf Vos.

Minister Korthals (Justitie), die de schikking gisteravond bekendmaakte, heeft twijfels over de schikking met Versatel. Hij zegt ,,fundamentele vragen erover te hebben''. Korthals vindt de argumentatie van het openbaar ministerie ,,mager maar niet bij voorbaat onverantwoord''.

De manier waarop Korthals publiekelijk afstand heeft genomen van de schikking met Versatel en Vos is volgens PvdA-woordvoerder Van Oven schadelijk voor de positie van zowel het openbaar ministerie als de minister zelf. ,,Er moet vertrouwen bestaan in de instanties die zich in Nederland bezig houden met rechtspraak'', aldus Van Oven vanmorgen. Het is volgens hem de vraag of dit niet het einde betekent van het schikkingsbeleid in dit soort zaken. ,,Het is aan burgers niet uit te leggen dat zij voor kleine vergrijpen wel gedagvaard worden en anderen in dit soort zaken niet. Het lijkt wel `bedrijvenjustitie'.''

Volgens D66-woordvoerder Dittrich moet het openbaar ministerie altijd ruimte hebben om schikkingen te treffen, ,,zeker in zaken waar anders het risico te groot is dat vrijspraak volgt. Maar de Versatel-zaak zit me wel dwars. Daar lijkt het er op dat ambtenaren van het OM bepalen wat het beleid bij vervolging is.''

Het college van procureurs-generaal sluit uit dat tegen de vier schikkingen nog een beklagprocedure mogelijk is.

Inzake de schikking met het chemiebedrijf Vos op verdenking van betrokkenheid bij de levering van giftige glycerine heeft justitie de Nederlandse advocaat die optreedt namens de slachtoffers op Haïti gevraagd of hij van plan was om een strafklacht in te dienen. Nadat de advocaat daar in eerste instantie ontkennend op had gereageerd, heeft justitie besloten om een `kennisgeving van niet verdere vervolging' af te geven.

VERSATEL: pagina 11