Rode rozen en gouden sterren

Morgen is het eindelijk zover. Máxima trouwt met prins Willem-Alexander. Hoe haar bruidsjurk eruit zal zien is goed geheim gebleven.

Natuurlijk zijn we allemaal wél reuze nieuwsgierig naar wat Máxima zal dragen. De laatste maanden is er al veel over gesproken. Heeft haar jurk straks een lange sleep? Steekt ze haar haar op? Zou ze misschien een jas aan hebben, want het kan begin februari nog behoorlijk koud zijn. De Italiaanse couturier Valentino, die Máxima's trouwjurk heeft ontworpen, zal zich natuurlijk met al dit soort zaken intensief bezig hebben gehouden. Behalve Valentino hebben óók in Nederland een heleboel jongens en meisjes, op de kinderkunstzolder in Aalsmeer, het hoofd gebogen over wat het koninklijk bruidspaar morgen het beste kan dragen.

Onder begeleiding van Annefie van Itterzon, conservator van museum het Oude Raadhuis, werden de meest verrassende ontwerpen uitgedacht op papier. Zo is er bijvoorbeeld een jurk voor Máxima gemaakt van de cellofaantjes van koetjesrepen en een wit pak volgeplakt met rode rozen voor Willem-Alexander. Er is gewerkt met doorschijnende stof met gouden sterren, veertjes in alle kleuren, wit nepbont en nog allerlei andere stoffen.

,,Aan het begin van de workshop leg ik uit wat we gaan doen'', zegt Annefie. ,,Daarna gaat eigenlijk iedereen meteen aan de slag. Het leuke is dat kinderen geen remmingen hebben. Daardoor ontstaan de meest prachtige creaties. Voor kunstenaars is het duidelijk dat wat kinderen maken mooi is. Bijvoorbeeld Picasso en Paul Klee hebben goed gekeken naar kindertekeningen voor hun eigen werk.''

Het is nog niet bekend of Máxima zelf een kijkje gaat nemen in museum het Oude Raadhuis. ,,Ik heb Máxima een uitnodiging gestuurd'', zegt Annefie, ,,want ik wil heel graag dat ze komt. Ze houdt erg van kunst. Maar het hof heeft nog niet teruggeschreven. Ik denk dat ze het te druk hebben met de voorbereiding van het huwelijk.''

Annefie hoopt dat Máxima's japon er barok uit zal zien. ,,Ik zou het leuk vinden als haar jurk geborduurd is met veel bloemen, natuurlijk met sleep en een mooie diadeem. En ik hoop dat Willem-Alexander geen uniform aantrekt, maar misschien moet hij dat wel.''

Tot halfvier in de middag wordt er druk geknutseld. Annefie zegt dat iedereen nog vijf minuten krijgt om zijn of haar ontwerp af te ronden. Dan worden alle creaties op de grond gelegd om ze te bespreken. Er wordt kritisch gekeken en gekozen welk ontwerp het beste in de winter past. Eveline (8) is er het meest in geslaagd. Haar jurk is voorzien van lange mouwen en een bontkraag. In de categorie feestelijk is Quirine (7) het beste uit de verf gekomen. De mouwen van haar jurk zijn bezet met glinsterbloemen. De sjiekste jurk is gemaakt door ontwerpersduo Maartje (8) en Ruiz (8), daar is iedereen het over eens.

Een zilverglanzende doorschijnende broek voor Willem-Alexander van Diede (8) is het meest gewaagde ontwerp. ,,Denken jullie dat Willem deze broek aan zou durven trekken?'', vraagt Annefie. Iedereen schudt nee. Als de bespreking afgelopen is worden alle ontwerpen tentoongesteld in mooie vitrines. Nog één nachtje slapen, dan weten we allemaal wat Máxima aanheeft. Voor Laura (8) is het duidelijk hoe zij er morgen uit moet zien: `gewoon mooi!'

De ontwerpen zijn te zien tot en met 17 februari op de kinderkunstzolder van Museum het Oude Raadhuis, Dorpsstraat 9, Aalsmeer. Inl. 0297344318.

    • Jitka Xantinidou