Programma van het koninklijk huwelijk

De bruiloft van kroonprins Willem-Alexander en Máxima begon gisteren met een diner dansant in het Koninklijk Paleis op de Dam en werd vanmiddag voortgezet met een lunchconcert van het Koninklijk Concertgebouworkest. Wat staat er vanavond en morgen op het programma?

Vrijdag 1 februari

19.00-22.00u.: Feest Arena

Vanavond wonen het bruidspaar en vijftigduizend genodigden in de Amsterdam Arena een `nationale feestavond' bij, georganiseerd door het Nationaal Oranje Comité en de gemeente Amsterdam. Meer dan duizend muzikanten, dansers en andere artiesten doen eraan mee. Actrice Loes Luca verzorgt de presentatie.

Het feest begint met optredens van veertien muziekgezelschappen, één uit elke provincie en twee die de overzeese gebiedsdelen vertegenwoordigen. Op het programma staat verder een concert van Marco Borsato, die samen met zangeres Sita het `nationaal huwelijkslied' zal zingen. Ook zijn er optredens van Trijntje Oosterhuis, Van Dik Hout, Willeke Alberti en Brainpower en wordt er gezongen op muziek van Walt Disney. Het Nationaal Ballet zal op muziek van Bach dansen en 250 Leidse studenten voeren een wals uit.

Rond 21.00 uur krijgen Willem-Alexander en Máxima uit handen van het Nationaal Oranje Comité het Nationaal Huwelijksgeschenk. Het geld dat hiervoor is ingezameld is grotendeels gestort in het nieuw opgerichte Oranje Fonds. Dit fonds moet de verbondenheid tussen de verschillende culturen in Nederland stimuleren. De rest van het geld is besteed aan een persoonlijke cadeau voor het bruidspaar, een `cadeau voor huis of tuin'.

Zaterdag 2 februari

10.15-10.45 u.: Burgerlijk huwelijk

Het burgerlijk huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta wordt in de Beurs van Berlage voltrokken door de burgemeester van Amsterdam, mr. M.J. Cohen. De plechtigheid wordt behalve door familie, vrienden en andere relaties van het bruidspaar ook bijgewoond door ongeveer zeshonderd genodigden. Naast familie en vrienden zijn dat autoriteiten uit alle delen van het koninkrijk en vertegenwoordigers van de provincies en de gemeente Amsterdam.

Bij het burgerlijk huwelijk fungeren koningin Beatrix, Martín Zorreguieta, broer van Máxima, en Marcela Cerruti, Máxima's peettante en zus van haar moeder, als getuigen van de bruid. De kroonprins wordt bijgestaan door zijn broer prins Constantijn, zijn jaarclubgenoot en schaatsvriend Marc ter Haar en commissaris van de koningin in Noord-Brabant Frank Houben, goede bekende van de prins en vriend van zijn ouders.

Bij de Beurs van Berlage staat een erewacht van de Koninklijke Luchtmacht, die bestaat uit drie detachementen, een vaandelwacht en de marinierskapel. Het bruidspaar wordt naar de Nieuwe Kerk geëscorteerd door acht motorrijders van de Koninklijke Marechaussee.

11.30-13.00u.: Kerkelijke inzegening

De kerkelijke inzegening vindt plaats in de Nieuwe Kerk. Voorganger is ds. C.A. ter Linden, emeritus-predikant van de Kloosterkerkgemeente in Den Haag. De Argentijnse katholieke pater Braun, goede bekende van Máxima, zal ook enkele handelingen verrichten.

Onder de genodigden bij de inzegening bevinden zich ook koninklijke gasten, voornamelijk kroonprinsen en -prinsessen van Europese vorstenhuizen.

Getuigen bij het huwelijk zijn twee vriendinnen van Máxima, Samantha Deane en Florencia Di Cocco, en twee vrienden van de prins, baron Collot d'Escury en jonkheer Frans de Beaufort.

De plechtigheid wordt muzikaal omlijst door het Nederlands Kamerkoor en het Concertgebouw Kamerorkest, onder leiding van dirigent Ed Spanjaard. Bernard Winsemius, stadsbeiaardier van Amsterdam en Haarlem, treedt op als organist en de sopraan Miranda van Kralingen als soliste. Carel Kraayenhof zal banonéon (tango-instrument) spelen.

Bij de Nieuwe Kerk zal een sabelwacht staan van de Koninklijke Marine.

13.0013.30 u.: Rijtoer

Na de kerkelijke inzegening maakt het paar vanaf de Nieuwe Kerk een rijtoer met de gouden koets, via Nieuwezijds Voorburgwal, Spui, Singel, Muntplein en Rokin naar het Koninklijk Paleis op de Dam.

De stoet staat onder commando van kolonel G.E. Wassenaar, stalmeester van de koningin. Voorop loopt de 50-koppige Koninklijke Militaire Kapel, te voet gevolgd door 110 militairen van de Koningscompagnie van het Garderegiment Grenadiers en Jagers. Daarachter rijden 13 marechaussees, 13 leden van het Korps Rijdende Artillerie en 25 politieagenten, allen te paard. Dan komt de gouden koets, getrokken door zes Gelderse paarden en begeleid door twee adjudanten van de koningin. De stoet wordt afgesloten door 25 ruiters van de Ere Escorte Cavalerie.

Langs de route zal een ereafzetting staan die is opgebouwd uit een militair en een civiel deel. Het civiele deel wordt gevormd door afgevaardigden uit de twaalf provincies (van wie sommigen in klederdracht), de Stichting Veteranenplatform en detachementen van de Studenten Weerbaarheden uit verschillende steden.

13.30-13.45u. Balkonscène

Tot slot zal het bruidspaar een kwartier verschijnen op het balkon van het Koninklijk Paleis. De feestelijkheden eindigen met een déjeuner voor genodigden in het paleis.