Oranje toetjes

Tijdens het bruiloftsmaal van prinses Juliana en prins Bernhard op 7 januari 1937 werd een menu van zeven gangen geserveerd: oesters, artisjokkensoep, warme zeekreeft, gebraden kalkoen met truffels, een schotel met ganzenlever, ijs en tot slot vruchten. Hier twee suggesties voor uw eigen feest.

Nummer 1, een bavarois. Week de gelatineblaadjes zo'n 3 minuten in ruim koud water tot ze soepel zijn. Splits de eieren. Klop de dooiers met 25 gram suiker in een hittebestendige kom met een mixer tot het mengsel dik en romig is. Roer sinaasappelsap en likeur erdoor. Zet de kom op een pan met heet water (au bain marie). Klop het mengsel boven het hete water tot het egaal gebonden is. Neem de kom van de pan af. Knijp de gelatine goed uit en los de blaadjes op in het mengsel. Laat de vla afkoelen en dikker worden. Nu en dan roeren. (Het afkoelen gaat sneller als de kom in een bak water met ijsklontjes wordt gezet.) Klop de helft van de slagroom bijna stijf. Klop in een vetvrije kom de eiwitten met 25 gram suiker stijf. Spatel de slagroom door de vla. Schep deze massa op de eiwitten en spatel alles luchtig door elkaar. Spoel een puddingvorm of kom (3/4 liter) om met koud water, giet het mengsel erin en laat het in de koelkast opstijven (2 tot 3 uur). Maak de omtrek van de pudding los van de vorm en stort de bavarois dan op een schaal. Wil dit niet goed lukken, zet de vorm dan enkele tellen in een kom heet water. Klop de rest van de slagroom met de overige 25 gram suiker stijf. Gebruik toefjes slagroom en halve schijven sinaasappel als garnering, maar zilverpillen en oranje snoepjes voldoen ook. De bavarois moet binnen 24 uur gegeten worden.

Nummer 2, een `trifle'. Snijd 4 plakken cake in stukken of verbrokkel bitterkoekjes. Doe de stukken in 4 coupes. Sprenkel er sinaasappellikeur, -siroop of -sap over. Klop 125 milliliter slagroom met 25 gram suiker stijf. Schil 4 sinaasappels dik en snijd ze in stukjes. Het fraaist is om partjes uit de vliezen te snijden. Verdeel de partjes over de cake (een paar bewaren). Schenk daar vanille- of oranjevla over en schep bovenop de room. Garneren met sinaasappel, een chocolaatje of oranje snoepjes.

    • Annelène van Eijndhoven