NS boekt zeer slecht resultaat over 2001

De Nederlandse Spoorwegen hebben vorig jaar ,,een erg tegenvallend'' financieel resultaat geboekt. Dat zei interim-directeur K. Noordzij vanmorgen bij de presentatie van de plannen van de nieuwe directie.

Het spoorbedrijf, dat in 2000 nog een winst behaalde van 356 miljoen gulden (195,8 miljoen euro), zal later deze maand een marginale winst bekendmaken. ,,We zitten niet in de rode cijfers, we komen nog net in het zwart uit'', aldus directielid B. Meerstadt. De exacte cijfers worden eind deze maand door NS bekendgemaakt.

De directie heeft besloten definitief af te zien van een beursgang. Noordzij meent dat het spoorbedrijf zich in de eerste plaats moet bekommeren om zijn ,,maatschappelijke rol''. NS wil wel een zelfstandige naamloze vennootschap blijven, maar zal niet langer streven naar winstmaximalisatie, aldus Noordzij.

Ook dit jaar kan het spoorbedrijf de dienstregeling niet volledig nakomen. In de zomer zullen opnieuw treinen uitvallen. Wanneer en hoeveel is nog niet duidelijk. ,,De planning wordt thans uitgewerkt'', zegt Noordzij. Hij zei zich niet vast te willen leggen op een streefcijfer voor punctualiteit. ,,Maar als het minder wordt dan vorig jaar, gaat het niet goed.'' De vorige directie onder leiding van H. Huisinga werd begin dit jaar onder druk van minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) weggestuurd toen bleek dat in 2001 minder dan 80 procent van de treinen op tijd kwam.

Twee internationale diensten, de `Alpen Expres' en `AutoSlaap Expres', komen met ingang van december dit jaar te vervallen. Ook bezuinigt het spoorbedrijf op de verkoop van kaartjes voor internationale reizen. Tachtig arbeidsplaatsen worden hiermee geschrapt. Dit personeel krijgt ander werk in het bedrijf aangeboden.

Volgens Noordzij heeft het spoorbedrijf nog steeds problemen met de werving van personeel; een van de oorzaken van de vertragingen. Vooral het aantrekken van extra conducteurs verloopt nog altijd moeizaam, zegt Noordzij.

De nieuwe directie wil de werkverhouding met eerder verzelfstandigde onderdelen van NS, zoals de verkeersleiding, verbeteren. Ze hoopt zo sneller storingen op te lossen en vertragingen te vermijden. Er komt dit jaar nieuw materieel beschikbaar waardoor het aantal zitplaatsen met circa 10 procent (19.000 stoelen) stijgt.

Noordzij, die voor een half jaar is aangesteld, benadrukte dat hij de interne verhoudingen in het bedrijf wil verbeteren. Hij zette zich af tegen grote beloften en meent dat NS zijn prestaties alleen ,,in kleine stapjes'' kan verbeteren. ,,Ik ben na zes maanden een gelukkig man als de klant heeft gemerkt dat er verbetering is en het personeel inziet dat vakmanschap wordt gewaardeerd'', aldus Noordzij.