NOS op oorlogssterkte

Een evenement is nooit meer zomaar een evenement dat op één dag begint en eindigt. Het telt tegenwoordig alleen nog maar mee als het uit den treure kan worden voor- en nabeschouwd. Dat geldt evenzeer voor een voetbalwedstrijd, een dartskampioenschap, een nieuwe Big Brother-serie of een recordpoging met dominostenen als voor een vorstelijk huwelijk: wie de uitzendrechten heeft, melkt het zo veel mogelijk uit. Niet alleen beginnen de reportages morgen op Nederland 2 al even na 8 uur – twee uur voordat het burgerlijk huwelijk wordt gesloten – maar ook vanavond staat deze zender al grotendeels in het teken van het vol-verwachting-klopt-ons-hart-gevoel. Willem-Alexander en Máxima zijn, nu het Nederlands voetbalelftal dit jaar geen internationale rol speelt, de grootste troeven van de publieke omroep.

De uit 500 medewerkers bestaande NOS-ploeg is zodoende al vanaf 19 uur op oorlogssterkte aanwezig in de Amsterdam Arena, waar men onder leiding van Maartje van Weegen de spanning nog hoger hoopt op te voeren. Aansluitend vindt daar ten overstaan van 50.000 landgenoten de `nationale feestavond' plaats, met Marco Borsato en zijn gelegenheidsduettiste Sita, en verder 125 dansparen, veertig showdansers, het Nationaal Ballet, het Metropole Orkest, Trijntje Oosterhuis, Willeke Alberti, de groep Van Dik Hout en een gastrol voor Loes Luca – om maar iets te noemen. Nadat het aanstaande paar vanmiddag in het Concertgebouw al een klassiek getint lunchconcert kreeg, staat het stadion vanavond in het teken van het lichtere genre.

De rechtstreekse uitzending zal veel aandacht wegtrekken van Zembla, dat op Nederland 3 een poging doet wat andersdenkenden te trekken met een aflevering over de valkuilen van een koninklijk huwelijk. Onder het motto Morgen ben ik de bruid verzamelde Toni Boumans commentaren van de pro-monarchistische historicus Coos Huijsen, tekstschrijver Ivo de Wijs en Groene-redacteur René Zwaap.

Volgens een NIPO-enquête zeggen drie op de vijf Nederlanders morgen naar de tv-uitzendingen te zullen kijken. De NOS trekt daaruit de conclusie dat de belangstelling minder groot zal zijn dan in 1966, toen 94 procent naar het huwelijk van Beatrix en Claus keek. Maar de STER is veel minder terughoudend: de reclametarieven morgen overdag zijn verdubbeld.

Het huwelijk, NOS, Ned.2, 19.00-22.35u., Zembla, VARA/NPS, Ned.3, 21.15-21.50u. en morgen, Ned.2, 8.05-16.32u.

    • Henk van Gelder