Kort geding van de erven Brood

De Rotterdamse dichter Jules Deelder en de erven van de schilder en musicus Herman Brood spannen een kort geding aan tegen Gallery Donkersloot. De Amsterdamse galerie heeft tekeningen van Brood met teksten van Deelder in bewaring, maar zou weigeren deze terug te geven.

Deelder en de nabestaanden van Brood hebben beslag laten leggen op twee bankrekeningen en alle goederen van Gallery Donkersloot.

De tekeningen zijn eind jaren tachtig door Herman Brood gemaakt en door Jules Deelder van teksten voorzien. Van de tekeningen, vierenzestig in totaal, zou een boek worden gemaakt. Toen de onderhandelingen hierover op niets uitliepen, belandden de werken in de kluis van Gallery Donkersloot. De tekeningen zouden een waarde van ruim 1100 euro per stuk vertegenwoordigen.

Xandra Brood, de dochter en erfgenaam van Herman Brood, wil de tekeningen terug hebben. De galerie liet haar weten dat ze de tekeningen kon komen ophalen, maar kwam hier vervolgens op terug.

Volgens een woordvoerster van de galerie bezitten de erven van Brood en Jules Deelder alleen de auteursrechten. Zij zijn geen eigenaar van de tekeningen, omdat die eerder zijn verkocht aan een ander, stelt Donkersloot. ,,Wij willen niets afgeven als we geen toestemming hebben van de eigenaar'', aldus de woordvoerster van de galerie.

Jules Deelder en de erven van Herman Brood eisen de tekeningen op en willen dat de president van de Amsterdamse rechtbank een dwangsom van ruim 9000 euro per dag oplegt aan de galerie. Ook eisen ze een voorlopige schadevergoeding van ruim 36.000 euro van Gallery Donkersloot.

Het kort geding dient woensdag voor de president van de rechtbank in Amsterdam.