Koffie na recordoogst goedkoper

De prijs voor een pak koffie gaat dit jaar nog verder omlaag. Dat verwacht Aholds koffiebedrijf Ahold Coffee Company dat onder meer Albert Heijn bedient.

Volgens koffie-inkoper W. Groote van Ahold Coffee Company zijn de prijsverlagingen voor de consument het gevolg van een verdere daling van de grondstoffenprijs. Op de termijnmarkt in New York is de indicatieprijs voor koffie in drie jaar tijd meer dan gehalveerd, van ruwweg 97 naar 45 dollarcent per pound (454 gram). Maar volgens gegevens van de Nederlandse Vereniging van Koffie- en Theeverpakkers is in die periode een halfpondspak `roodmerk' slechts 6,8 eurocent (5,9 dollarcent) in prijs gedaald.

Een woordvoerster van marktleider Sara Lee/Douwe Egberts stelt dat veel meer factoren dan alleen de grondstofprijs van invloed zijn op de `afleverprijs' zoals Sara Lee/DE die aan zijn klanten berekent. Zo speelt ook de dollarkoers een rol.

Globaal wordt 10 procent meer koffie geproduceerd dan geconsumeerd. Zegslieden in de koffiebranche verwachten dat het productieoverschot dit jaar verder zal toenemen door een verwachte recordoogst in Brazilië over drie maanden. De Braziliaanse regering vermoedt dat 39,8 miljoen zakken (van 132 pound/60 kilogram) koffie zullen worden geproduceerd, aldus de koffieproducenten verenigd in ACPC. Maar Groote van Ahold stelt op basis van eigen informatie dat die productie eerder 45 miljoen zakken, ,,mogelijk 50 miljoen'', zal bedragen. Dat zou een stijging zijn van ruim 75 procent ten opzichte van de oogst in 2001. Brazilië is 's werelds grootste koffieproducent. Secretaris R. Vaessen van de European Coffee Federation, waarin Europese consumptielanden zijn verenigd, vindt een productie van 40 miljoen zakken ,,een hoge schatting''.

koffie: Pagina 15