Kazaa blijft open ondanks verbod

Ondanks een gerechtelijk verbod blijft de website van internetdienst Kazaa open. Bezoekers kunnen nog steeds de gratis software downloaden, software die het mogelijk maakt om (muziek)bestanden uit te wisselen. Gisteren bepaalde de Amsterdamse rechtbank in een kort geding van Kazaa tegen de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra dat het internetbedrijf onmiddellijk moet stoppen met het aanbieden van de gewraakte software.

Kazaa had gevraagd om een uitleg van het vonnis van 29 november. Daarin stelde de rechter dat het bedrijf inbreuk mogelijk maakt op auteursrechten. ,,Dat rechtvaardigt op zichzelf al een verbod op de website,'' aldus de rechter gisteren. Kazaa staakte halverwege maand het aanbieden van het computerprogramma. Een week later konden internetgebruikers de software toch weer downloaden toen een aantal bedrijfsonderdelen van Kazaa plotseling werden verkocht aan de Australische internetondermeming Sharman Networks.

Het is twijfelachtig of Sharman Networks ook onder de Nederlandse auteursrechtgeving valt. Volgens jurist mr. J. van Manen van De Brauw Blackstone Westbroek in Amsterdam maakt Buma/Stemra weinig kans. ,,Als een bedrijf niet meer in Nederland is gevestigd, kan een Nederlandse rechter daarover bezwaarlijk een uitspraak doen. Er bestaat nog een kleine kans als Kazaa in Nederland nog een vertegenwoordiging van enig belang heeft.'' Dat lijkt niet het geval. Sharman Networks nam de licentie op de software – om (muziek)bestanden uit te wisselen – over, alsmede de website en de naam. Van Manen noemt het verontrustend dat bedrijven snel enkele onderdelen kunnen verkopen om onder een rechtszaak uit te komen. ,,Dergelijke partijen strijden niet met open vizier. De internationale rechtsspraak zou snel aangepast moeten worden.''

In tegenstelling tot de Amerikaanse internetdienst Napster werkt Kazaa niet met een centrale server of een distributiepunt dat op last van de muziekindustrie zou kunnen worden gesloten. Kazaa heeft honderdduizenden gebruikers die zelf als database dienen. Sinds de lancering van het programma vorig jaar hebben de gebruikers in totaal 30 miljoen bestanden uitgewisseld. Op 27 februari wordt de zaak vervolgd.