Kabelbedrijf UPC blijft in gebreke

Kabelconcern UPC weigert 113 miljoen euro aan rente te betalen die vandaag aan de houders van obligaties zou moeten worden overgemaakt. Het bedrijf heeft nog een maand de tijd om alsnog aan deze verplichting te voldoen. Het concern wil nagenoeg al zijn schulden met grote korting ruilen tegen nieuw uit te geven aandelen.

Dat heeft het concern vanmorgen voor opening van de beurs bekendgemaakt. UPC, dat door een negatief vermogen al op het strafbankje van de beurs zit, wil in een grootschalige operatie het bedrijf herfinancieren. Hiermee hoopt het bedrijf zijn voortbestaan veiliger te kunnen stellen. Hiertoe is UPC onderhandelingen gestart met de banken, obligatiehouders en andere schuldeisers.

Het bedrijf heeft volgens de laatste cijfers een nettoschuld (geschoond voor geld in kas) van 8,3 miljard euro. In het vanmorgen aangekondigde plan beoogt UPC 7,5 miljard euro van de uitstaande schuld om te wisselen in aandelen UPC. Met moederbedrijf UnitedGlobalCom, dat een deel van de leningen bezit, is al een overeenkomst gesloten over conversie van schuld naar aandelen.

UPC heeft nog 850 miljoen euro in kas. Een woordvoerder van het kabelbedrijf benadrukt dat het ,,een keuze'' is om de rentevergoedingen op verhandelbare leningen niet te betalen. Tot 3 maart heeft het concern de tijd om alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen. Wanneer er dan nog geen akkoord is met deze obligatiehouders wordt een miljardenkrediet van de banken direct opeisbaar. UPC onderhandelt eveneens met de banken om aan de voorwaarden van een kredietlijn te veranderen.

De banken staan vooraan in de rij van schuldeisers en hebben via een kredietfaciliteit 3,2 miljard euro aan UPC geleend. Volgens een woordvoerder van UPC beschikken de banken over het belangrijkste onderpand van UPC.

UPC is niet van plan om schuldeisers voor een vergelijkbaar bedrag nieuwe aandelen UPC te leveren. De schuldeisers zullen akkoord moeten gaan met een aanzienlijk lager bedrag. Gistermiddag waren de belangrijkste obligaties van UPC op de beurs gemiddeld 85 procent minder waard dan de hoofdsom. UPC zal proberen om zijn schulden tegen meer dan 90 procent korting af te lossen met nieuwe aandelen van het kabelbedrijf. Dit vormt het belangrijkste onderhandelingspunt met de obligatiehouders. Mocht UPC 90 procent korting bedingen, dan zal het aantal uitstaande aandelen verviervoudigen. Als obligatiehouders niet akkoord gaan en aansturen op een faillissement is het de vraag of zij meer ontvangen bij de verdeling van de boedel.