Hellevuur en spuug voor critici Mugabe

Christelijke journalisten over de hele wereld wacht het hellevuur en hun nakomelingen zullen op hun graven spugen. Tenzij ze bereid zijn niet zo ,,negatief'' over Zimbabwe te schrijven. De waarschuwing kwam gisteren van Simon Moyo, ambassadeur van Zimbabwe in Zuid-Afrika.

Moyo gaf in de Pretoria Press Club uiting aan zijn woede over de verrichtingen van de Zuid-Afrikaanse en buitenlandse pers. ,,Media recyclen dezelfde verhalen dag in dag uit'', zei Moyo. ,,Zij die zulke verhalen schrijven en net als ik christen zijn, zullen het Koninkrijk nooit binnenkomen.''

Tijdens het vragenrondje viel de ambassadeur hard uit tegen een journalist die verzuimde Robert Mugabe ,,Mr. President'' te noemen. De Zuid-Afrikaanse media zouden een heel positieve rol kunnen spelen bij het vinden van oplossingen voor Zimbabwe's problemen, betoogde Moyo. Maar helaas waren de bijdragen tot nu toe ,,nog niet erg behulpzaam'' geweest. Hij gaf ook de Britse regering een veeg uit de pan omdat Londen zou aanzetten tot verzet. Harare maakt zich al weken kwaad over een radiostation dat vanuit Londen Zimbabwe voorziet van het laatste nieuws.

Moyo ontkende dat de situatie in Zimbabwe recentelijk is verslechterd en voorspelde dat het land binnenkort een succesvolle oogst wacht. De huidige economische crisis in Zimbabwe was niet per definitie de verantwoordelijkheid van de regerende Zanu-Pf partij maar was de schuld van iedereen, inclusief de media. ,,Als het huis van de buren brandt, kom je toch niet met een emmer olie aanlopen om op het vuur te gooien? Als Zimbabwe vlam vat zullen zelfs journalisten branden.''