Gezellig protest tegen alles

In Brazilië protesteren 50.000 mensen tegen het World Economic Forum in New York. ,,Iedereen weet dat Argentinië failliet is dankzij de neoliberalen.''

De Braziliaanse politieman lacht vriendelijk en wil nóg wel een keer met een van de demonstranten op de foto. Hij wil ook wel met een vlag met `Viva la Revolución' zwaaien.

In New York bij het World Economic Forum met topmanagers en politici wordt de politie massaal ingezet om de deelnemers te beschermen. Bij het `tegenforum' in Brazilië, het World Social Forum, staan de tweeduizend politiemensen geämuseerd te kijken naar clowns, steltlopers en 50.000 mensen die in de regen op de maat van een drum demonstreren. Ze slaan met potten en pannen, zwaaien met levensgrote rode vlaggen en schreeuwen leuzen: `Nee tegen Amerikaans imperialisme', `Ontwapenen moet' en `eten, geen bommen'.

De demonstratie is een Latijns-Amerikaanse, en vooral politieke aangelegenheid waarmee de socialistische partijen stemmen proberen te winnen. Vanaf een bus wordt opgeroepen om plannen voor een Amerikaanse vrijhandelszone – die van Canada tot Argentinië moet lopen – te boycotten. De zone wordt hier gezien als een vorm van kolonisatie door de regering-Bush en een manier voor Noord-Amerikaanse bedrijven om ongelimiteerde toegang te krijgen tot de markten van de rest van het continent. ,,Annexatie'', noemt de gouverneur van Rio Grande du Sol, Luis Inacio Lula da Silva het vrijhandelsplan. Hij belooft de demonstranten dat wanneer hij president wordt hij de zone zal tegenhouden.

De voorste linies van de demonstratie bestaan voornamelijk uit Braziliaanse vakbonden, de socialistische en communistische partijen van Brazilië, Colombia, Chili en Equador. Ze betuigen hun steun aan Argentinië: ,,Iedereen weet dat het faillissement van Argentinië komt door de neoliberalisten'', zegt Braziliaan Paulo Babin. ,,Ik ben solidair. Hun revolutie laat zien dat gewone mensen de macht moeten nemen.''

De burgemeester van Porto Alegre riep zijn burgers op ,,een nieuwe en rechtvaardige wereld te bouwen die een einde zal maken aan het egoïstische neo-liberale systeem''.

Tussen de enorme rode vlaggen van de landloze boeren, de vakbond en linkse arbeiderspartij Partido dos Trabalhadores, lopen ietwat verdwaasd demonstranten met een andere agenda: hervorming van de Wereldhandelsorganisatie, van het IMF, rechten voor homo's, gelijke rechten voor vrouwen en minderheden, onderwijs voor iedereen, bescherming voor het milieu. Het idee is hetzelfde: ,,een andere wereld is mogelijk''.

Een hondertal Belgen, in Porto Alegre namens organisaties als Solidariteit en Oxfam International, zegt dat hun aanwezigheid belangrijk is. ,,Zeker nu een forum in een derde wereldland wordt gehouden moeten we er zijn'', zegt Geert Vanwaeijenberge van de vakbond ABVV.

De Italianen, naar verluidt de grootste delegatie op de Brazilianen na, vinden hetzelfde. ,,Na Genua moeten we laten zien dat de anti-globaliseringsbeweging ons ernst is'', zegt Davide Barillari van Rete di Lilliput. ,,We kunnen niet alleen zeggen dat we een betere verdeling van arm en rijk willen en dan niet naar een arm land komen om te laten zien dat we dit menen.''

Er lopen ook Belgische, Italiaanse en Franse politici en europarlementariërs. De Nederlandse aanwezigheid beperkt zich tot een handvol mensen van ondermeer Novib en Milieudefensie.

    • Titia Ketelaar