Geen extra troepen Karzai

De Afghaanse interim-leider Hamid Karzai is er niet in geslaagd de Britse regering ertoe te bewegen meer troepen beschikbaar te stellen voor de internationale vredesmacht (ISAF).

In Londen, waar hij gisteren sprak met premier Tony Blair, had Karzai meer troepen gevraagd om de veiligheid en de stabiliteit in Afghanistan te vergroten.

Groot-Brittannië voert het bevel over de internationale vredesmacht van 4.500 man in Afghanistan, maar wil daar eind april van af. ,,Onze leidende rol is maar voor een beperkte periode'', aldus Blair. De premier zei dat hij niet meer troepen beschikbaar kan stellen, maar dat hij wel wil helpen bij de besprekingen met andere landen die een bijdrage leveren aan de vredesmacht.

Woensdag vroeg Karzai de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties al het mandaat voor de vredesmacht te verlengen en uit te breiden, omdat de veiligheid in zijn land nog onvoldoende is.

Bij gevechten rond de Afghaanse stad Gardez, ruim honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kabul, zijn gisteren zeker 61 doden gevallen toen de milities van twee stammen elkaar beschoten. Honderden strijders zouden gevangen zijn genomen.

Gistermiddag werd het rustig rond Gardez, nadat de troepen van krijgsheer Padsha Khan Zadran, die door de interim-regering is aangesteld als gouverneur van de stad, zich hadden teruggetrokken in de bergen buiten de stad. De gevechten rond Gardez waren de zwaarste sinds de val van het Talibaanregime.

Een woordvoerder van Zadran zei dat er sprake is van een staakt-het-vuren en dat er wordt onderhandeld over een mogelijke oplossing van het conflict. Zowel Zadran als een andere stamleider, Saifullah, claimt de leiding in de stad van ongeveer 50.000 inwoners.

Volgens Saifullah zou een delegatie van de Afghaanse interim-regering vanuit Kabul naar Gardez komen om te proberen een vreedzame oplossing te vinden.

VREDE NOG VER WEG: pagina 5