Frans Alcatel halveert schulden

Alcatel, de Franse fabrikant van telecomuitrusting, heeft vorig jaar een recordverlies geleden van bijna 5 miljard euro. Toch steeg gisteren de koers van het aandeel, omdat Alcatel gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers bekendmaakte dat het bedrijf in het laatste kwartaal zijn schuld heeft gehalveerd.

Het Franse concern had bovendien al aangekondigd dat zijn verlies zo'n 5 miljard euro zou worden. Dat is het resultaat van omvangrijke afschrijvingen op beleggingen en voorraden en van de hoge kosten wegens reorganisatie. Het afgelopen jaar heeft de onderneming 24.300 banen geschrapt, waardoor er nog een kleine 100.000 banen over zijn.

Net als de concurrentie heeft Alcatel zwaar geleden onder de malaise op de telecommarkt. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar zal Alcatel verlies blijven maken, terwijl zijn omzet met bijna eenderde verder zal dalen vergeleken met het laatste kwartaal van 2001. De kwartaalomzet zou daarmee uitkomen op 4,7 miljard euro, dat is lager dan de 5 miljard euro die Alcatel als zijn break-even-punt beschouwt, dus het punt waarboven het weer winst maakt. Maar daarna zou het beter gaan en Alcatel verwacht zelfs winst op zijn gewone bedrijfsvoering over heel 2002.

Bij beleggers sloeg vooral goed aan dat Alcatel zijn schuld wist te halveren van 5,46 miljard euro tot 2,66 miljard euro. Zo verkocht het tal van activa, zoals zijn Nexans-kabelactiviteit en een deel van zijn belangen in Thomson Multimedia en Thales, en heeft het vorig jaar de productie van zijn mobieltjes in Frankrijk uitbesteed aan Flextronics, gevestigd in Singapore. Het zei gisteren nieuwe verkopen van activa te overwegen en open te staan voor samenwerking met andere mobiele-telefoonfabrikanten. Dat geldt ook de satellietproductie.

Het verlies over 2001 kwam uit op 4,96 miljard euro tegenover nog een nettowinst van 1,32 miljard euro in 2000. In het vierde kwartaal bedroeg het verlies 1,5 miljard euro tegenover een winst van 426 miljoen euro een jaar geleden. De jaaromzet daalde met 5,4 procent tot 25,35 miljard euro en in het vierde kwartaal met 20 procent. De beurs beloonde Alcatel gisteren met een koersstijging van 2,3 procent.