Dag koningin Astrid

Astrid Lindgren is maandag dood gegaan. Astrid Lindgren is de schrijfster die Pippi Langkous bedacht, en Karlsson van het dak. En Michiel van de Hazelhoeve en Ronja de Roversdochter en De Gebroeders Leeuwenhart en nog veel meer. Prachtige boeken zijn dat allemaal. Astrid Lindgren was de beste kinderboekenschrijfster van de wereld. Als je de boeken nog niet kent, of alleen de films hebt gezien die ook heel mooi zijn, lees ze dan nu.

Astrid Lindgren is heel oud geworden, vierennegentig, en kon al jaren bijna niets meer zien. Ze woonde in Stockholm, de hoofdstad van Zweden. In Zweden was ze een soort koningin. Mensen die het moeilijk hadden vroegen haar om hulp. Koningin Astrid was lief, maar ook streng. In een Zweedse krant schreef ze een keer een kwaad verhaal. Een kip en een varken praatten daarin over de kleine vieze hokjes waarin ze moesten wonen van de vleesetende mensen. Daarna kregen de dieren in Zweden meer ruimte. Met haar kinderboeken had ze zoveel prijzen gewonnen, dat ze een bordje op de deur schroefde: `Prijzen worden geweigerd.'

Het bijzondere aan Astrid Lindgren was dat ze zulke verschillende boeken kon schrijven. Sommige zijn heel grappig. Over Karlsson, die op het dak woont en een propellor op zijn rug heeft en van zichzelf vindt dat hij overal de beste in is. Hij gooit een huilende baby in de lucht en roept `plutti-plutti-plut'. Dat is de allerbeste manier om huilende babies stil te krijgen. Karlsson is ook de beste hanenschilder van de wereld. Maar in zijn huis is precies een schilderij te vinden met daarop een piepklein haantje.

Michiel van de Hazelhoeve (die in het Zweeds Emil heet) steekt zijn hoofd in de soepterrine, een dure schaal voor soep, en krijgt hem er niet meer af. En Pippi? Nou, die kent iedereen. Toen het eerste boek over Pippi verscheen, heel lang geleden in 1945, schrokken veel volwassenen heel erg. Ze waren bang dat nu alle kinderen voortaan brutaal zouden zijn en alleen in een huis zouden willen wonen met een aap en een paard.

Astrid Lindgren kon schrijven over gewone kinderen met gewone avonturen, maar dan zo dat het ineens heel leuk wordt. Weer andere boeken van Lindgren zijn zo spannend dat je niet kunt ophouden met lezen. Heel erg mooi èn spannend is De gebroeders Leeuwenhart. Dat gaat over waar je terecht komt als je dood gaat. In een land dat `Nangijala' heet, waar ze nog leven in de tijd van kampvuren en sprookjes. Waar iedereen een paard heeft en in een boerderijtje woont met een strooien dak en een waterput en konijnen in een groot hok in de tuin. Laten we hopen dat het klopt wat Astrid Lindgren bedacht. Dat Nangijala echt bestaat, en dat we haar daar ooit nog eens tegen komen.

    • Judith Eiselin