Charles' neus leek op scheepsboeg

In juli 1969 zag het Amerikaanse weekblad Time in de 21ste verjaardag van de Britse kroonprins – die bij die gelegenheid officieel Prince of Wales werd – een mooie aanleiding om zijn omslag aan hem te wijden. Men wilde iets bijzonders doen en daarom werd de beroemde Britse kunstenaar David Hockney gevraagd een tekening te maken van de prins.

Met zeven ontwerpen kwam Hockney, maar geen ervan kon de toets der kritiek van de redactie doorstaan. Te grote oren, te opvallende neus (,,de boeg van een slagschip'', aldus The Guardian), kortom een beetje een sukkel. Op een van de omslagen heeft hij een paardegebit en een kapsel als Spock uit de tv-serie Startrek.

De omslagen verdwenen stilletjes in het archief en het blad besloot een andere kunstenaar te vragen. De Amerikaan Peter Max maakte volgens The Guardian een psychedelisch portret waarin Charles er uitzag als een kruising tussen koning Arthur en stripheld Flash Gordon.

Onduidelijk is wat er daarna precies met de schetsen van Hockney gebeurde, maar zeker is dat ze volgende week worden geveild bij Christie's in Londen. De opbrengst wordt door het veilinghuis geschat op zo'n 100.000 euro. ,,Ze zijn het eigendom van een dame, maar we hebben geen idee wie er belangstelling voor zou kunnen hebben'', aldus een woordvoerder van Christie's. ,,De belangstelling zou wel eens groot kunnen zijn. Misschien gaat prins Charles er zelf wel op bieden, als hij vindt dat hij er flatteus op staat.''

Op het uiteindelijke omslag vroeg Time zich destijds af `Is prins Charles echt nodig?'. Het antwoord op die vraag is volgens The Guardian dertig jaar later nog steeds niet overtuigend te geven.