`Buitenlands beleid Blair slecht voor Brits belang'

De Britse premier Blair voert een ,,utopistisch' buitenlands beleid dat ,,het nationaal belang schaadt'. Dat heeft de Conservatieve oppositieleider Iain Duncan Smith gisteren gezegd in zijn eerste toespraak over een niet-binnenlands onderwerp.

Blair ,,gelooft dat er geen grenzen zijn aan wat het [Verenigd Koninkrijk] als lid van een allesomvattende coalitie van de rechtvaardigen kan en moet doen om een betere wereld te scheppen', aldus Duncan Smith in een toespraak voor het Royal Institute of International Affairs, een denktank in Londen.

De Tories hebben sinds de terreuraanvallen van 11 september vorig jaar steeds gezegd ,,schouder aan schouder' te staan met Blair voor zijn bijdrage aan de Afghaanse campagne. Maar Blairs recente aankondiging tijdens zijn reis naar India dat de Britten van mondialisering een ,,macht van goedheid, thuis en in de wereld' willen maken, is volgens Duncan Smith ,,volslagen dwaas'.

Die wereldwijde en ,,ongefocuste' ambitie kan Blair niet waarmaken, is alleen bedoeld ,,voor de publieke tribune', en zorgt onder meer voor overbelasting van de strijdkrachten, aldus de Tory-leider, die zich uitsprak tegen een wijder mandaat voor Britse militairen in Afghanistan.

Zijn toespraak viel samen met het bezoek van de leider van de Afghaanse interim-regering, Hamid Karzai, aan Blair. Karzai kreeg van Blair niet de toezegging dat Britse militairen voor langere tijd in Afghanistan zouden blijven, zoals hij had gevraagd. Gisteren werd ook bekend dat de Britse luchtmacht een heel squadron of eenvijfde van zijn Tornado-jachtvliegtuigen in de mottenballen legt om geld te bezuinigen. Volgens de regering blijft de verdediging in praktijk op hetzelfde peil.

Duncan Smith zei dat zijn land een buitenlands beleid moet nastreven waarin ,,eigenbelang' en de relatie met de Verenigde Staten boven alles gaat. Volgens hem is de special relationship, het veronderstelde bijzondere Brits-Amerikaanse bondgenootschap ,,geen nostalgie', maar vooral sinds `11 september' ,,beter dan ooit', vooral op ,,emotioneel niveau' door de ,,verwantschap' van Britten en Amerikanen. Hij gaf zijn warme steun aan de dreigementen die president Bush deze week uitte aan het adres van Iran en Irak. Blair is veel koeler over een eventuele uitbreiding van de `oorlog tegen terrorisme'.

Duncan Smith onderhoudt al jaren warme contacten met de Amerikaanse Republikeinen. Buitenlandwoordvoerder Menzies Campbell van de Liberal Democrats zei na afloop dat de Tories zich gedragen als de Provisionele Vleugel van Republikeins rechts in de VS' en dat zijn beleid neerkomt op ,,isolationisme'.