Amicon stuurt wachtende patiënt naar Duitsland

Verzekerden van zorgverzekeraar Amicon die langer dan drie weken moeten wachten op een medische ingreep kunnen direct worden behandeld in Duitsland. Amicon heeft hierover vandaag een contract afgesloten met elf ziekenhuizen in de Duits-Nederlandse grensstreek en de Duitse ziektenkostenverzekeraar AOK.

Amicon, met 1,8 miljoen klanten één van de grootste Nederlandse zorgverzekeraars, verwacht dat dit jaar zo'n 1.000 patiënten gebruikmaken van de mogelijkheid. Het gaat hierbij in het bijzonder om patiënten die op de wachtlijst staan voor orthopedische en chirurgische ingrepen.

,,In Twente wachten bijvoorbeeld 600 patiënten op een liesbreukoperatie, in Duitsland kunnen ze direct worden geholpen'', licht bestuursvoorzitter H. Schildkamp van Amicon toe. Omdat onduidelijk is hoe groot de Nederlandse wachtlijsten zijn, kan Amicon niet aangeven met welk percentage de wachtlijst krimpt. De Duitse ziekenhuizen hebben belang bij Nederlandse patiënten omdat daar veel bedden leeg staan.

Het succes van de grensoverschrijdende samenwerking is volgens Amicon vooral afhankelijk van de opstelling van patiënten en artsen. Volgens bestuursvoorzitter Schildkamp geven veel Nederlanders er nu nog de voorkeur aan om in Nederland te wachten op een behandeling, in plaats van een snelle behandeling in Duitsland. Artsen zullen patiënten duidelijk moeten maken dat de Duitse zorg even goed is als de Nederlandse, zo vertelt hij.

Amicon heeft samenwerking met de Duitse ziekenhuizen gezocht omdat samenwerking met acht Nederlandse privéklinieken en verhoging van het budget geen effect hebben gehad op de lengte van de wachtlijst. Een behandeling in Duitsland kost even veel als in Nederland.

De hogere Duitse tarieven voor een medische ingreep worden gecompenseerd door goedkopere verpleegdagen. Als de samenwerking slaagt, wil Amicon meer Duitse ziekenhuizen bij de samenwerking gaan betrekken.

Hierbij denkt de verzekeraar vooral aan het academisch ziekenhuis in Münster, dat niet ver van Enschede ligt.