Alchemist

Advocaat Oscar Hammerstein kreeg deze week eindelijk weer zijn nodige shotje free publicity. Het was al tijdje stil geweest rond de zakenpartner van Gerard Spong. Van de laatste kan hij overigens wat dat betreft een hoop leren. Zagen we Spong niet bij Nieuws aan tafel? Of was hij niet de hoofdgast van Oog in oog, de talkshow van Astrid Joosten bij de VARA. Een debatje in Lagerhuis, ook programma van de VARA: Spong doet mee. Een item over een mogelijk proces tegen Osama Bin Laden in Nova: de strafpleiter is van de partij. Nog behoefte aan een mening over Desi Delano Bouterse: bel Spong.

De inhaalslag van Hammerstein resulteerde deze week niettemin in diverse verhalen in de landelijke dagbladen. Hammerstein wil dat het openbaar ministerie Nina Brink alsnog strafrechtelijk vervolgt voor haar rol bij de mislukte beursintroductie van internetbedrijf World Online (WOL). Het parket in Amsterdam had eerder laten weten daar geen brood in te zien.

Onhandig voor Hammerstein en zijn confrère. Zij hadden juist een nieuwe markt aangeboord, die van de honderden boze WOL-beleggers. Dus hebben ze nu maar een beklagschrift ingediend bij het hof van Amsterdam. Dat voorkennis- en effectenrecht voor het duo relatief onontgonnen terrein is, maakt niet uit.

Maar Hammerstein is niet voor één gat te vangen. Deze week lekte ook nog uit dat de raadsman een zaak voorbereidt namens ontslagen KPN-managers tegen hun voormalige werkgever. Een collectieve rechtszaak nog wel, waarbij het draait om arbeidsrecht en gouden handrukken. Nog nooit vertoond in Nederland. Hammerstein staat vooral bekend als een specialist in ondernemingsrecht, maar draait er zijn hand niet voor om. De schoorsteen moet blijven roken. Ook als de alchemist zichzelf daarvoor moet transformeren.

    • Philip de Wit