Xs4all daagt verzender `spam'

Internetaanbieder Xs4all daagt de verzender van grote hoeveelheden ongevraagde, commerciële emails (ook aangeduid als `spam') Abfab voor de rechter. Xs4all beschouwt de activiteiten van het Amstelveense Abfab als een ,,ontoelaatbaar randverschijnsel van internet''. Volgens de internetaanbieder, een dochter van telecombedrijf KPN, is het verzenden van spam en het aanleggen van grote bestanden met emailadressen een inbreuk op de privacy van haar klanten.

Recentelijk verstuurde Abfab in opdracht van onder meer uitgevers en financiële dienstverleners duizenden emails met een commerciële boodschap. Uitgevers proberen bijvoorbeeld abonnees voor hun uitgaven te winnen. Verzekeraars proberen nieuwe producten aan klanten te slijten.

De klachten van ontvangers die een internetaansluiting bij Xs4all hebben, na de ontvangst van spam, waren volgens de internetaanbieder talrijk. ,,Spam is een bron van hinder voor de individuele ontvangers'', zegt Xs4all. Vier klanten van de internetaanbieder steunen de aanklacht tegen Abfab.

Het Amstelveense bedrijf, gespecialiseerd in email-marketing, vindt het een ,,tamelijk ongenuanceerde actie van Xs4all''. Volgens Abfab maakt het bedrijf gebruik van de normale regels in de branche. De regels houden in dat ontvangers van commerciële emails zelf moeten aangeven of ze prijs stellen op de emails. Deze regels zijn opgesteld door de branche-organisatie Dmsa. ,,Xs4all trekt het begrip email-marketing gelijk met spam.''

Op Europees niveau wordt op dit moment een discussie over email-marketing gevoerd. De Europese Telecomraad heeft in december een voorstel aangenomen dat spam verbiedt.

Het Europees Parlement moet nog stemmen over dit voorstel, wat naar verwachting in februari gebeurt. Xs4all meent dat spam ook al verboden is onder de huidige Nederlandse wetgeving.