Wulpse Vrouwe Justitia zit minister John Ashcroft dwars

Laat John Ashcroft niet lachen. Hij, de Amerikaanse minister van Justitie, iets te verbergen? Onmogelijk! Maar wat is er dan gebeurd met die wulpse dame in de grote hal van het ministerie die aanvankelijk bij geen van Ashcrofts persconferenties ontbrak?

Het beeld van Vrouwe Justitia, half ontkleed in een toga en daar neergezet in de jaren dertig, bleek deze week opeens te zijn verdwenen achter een blauw gordijn. Een poging tot een cover-up? vroeg de Amerikaanse krant New York Post zich af. Nee, geenszins, riep Ashcrofts woordvoerder, Barbara Comstock meteen, ,,hij heeft wel wat beters te doen''. Maar waarom stond Minnie Lou, zoals de ambtenaren van Jusitie haar liefkozend noemen, dan opeens verscholen achter een blauw gordijn? Omdat die kleur op de achtergrond foto- en televisiegeniek is, wist Comstock. Dat de conservatieve ex-senator uit Missouri, die dagelijks een gebed aanvoert op het ministerie, aanstoot zou hebben genomen aan het beeld, kon beslist niet het geval zijn. Het feit dat na iedere persconferentie waarin hij zijn plannen had aangekondigd voor de strijd tegen het terrorisme, foto's in de kranten verschenen waarop een geel marmere borstpartij boven zijn hoofd leek te zweven, was hem niet eens opgevallen! Ashcroft had niets met die gordijnen van doen gehad en daarmee was de kous af.

Maureen Dowd, columniste van The New York Times kon het amper geloven en deed nog eens navraag. Maar nee, Ashcroft zat er écht niet achter. ,,Hij volgt zijn eigen berichtgeving niet echt'', aldus dezelfde Comstock. Maar had hij dan het spreekgestoelte niet een stukje kunnen opschuiven, vraagt Dowd. De kunst was definitief opgeofferd voor esthetische belangen. De preutse gordijnen waren het permanente meubilair geworden van het Ashcroft-tijdperk. Onverstandig zegt Dowd, immers, iedereen in Washington weet dat van cover-ups enkel en alleen narigheid komt, ,,en toch doen ze het telkens weer''.