Wall Street trekt Damrak omhoog

De gunstige berichten over de Amerikaanse economie zorgden er vanmorgen in Amsterdam, net als in de rest van Europa, voor dat de koersen deels herstelden van de daling van gisteren. In New York sloot de Dow Jonesindex 1,5 procent hoger, en kon de Nasdaq-index 1,1 procent omhoog. Beleggers reageerden daar gunstig op het bericht dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van vorig jaar niet was gekrompen. De negatieve reactie op het besluit van de Amerikaanse centrale banken om de rente niet te verlagen, ebden daarmee weg.

In Amsterdam steeg de AEX-index met ruim een procent tot vlak boven de 500 punten rond het middaguur. Grootste stijger was KPN, dat zich enigszins herstelde van de verliezen van woensdag. Analisten schijnen de overname van het belang van Bell South in het Duitse E-Plus (mobiele telefonie) na een tweede lezing beter te waarderen: de toonaangevende zakenbanken Morgan Stanley en Salomon Smith Barney waardeerden het aandeel op, en dat was goed voor de koers van KPN, die met 4,4 procent steeg.

Ook de financiële waarden deden het goed. Gingen ze een dag eerder nog onderuit door de angst dat het Enron-schandaal voor nog meer schade zal zorgen, vanmorgen was de schrik weer enigszins verdwenen. Oorzaak was de voorziening van 1 miljard euro die Deutsche Bank trof voor risicovolle leningen aan Enron en in Argentinië. Dat bedrag viel beleggers mee. ABN Amro, ING en Fortis profiteerden met winsten tussen de 0,7 en 1,2 procent.

Meevallende kwartaalcijfers duwden KLM omhoog. De luchtvaartmaatschappij meldde voorbeurs een verlies van 94 miljoen euro in het derde kwartaal. Analisten hadden op een verlies van 150 miljoen euro gerekend. Het aandeel stond tegen de middag 6,5 procent hoger op 15,50 euro.

Elders op de beurs boette Prolion (producent van melkrobots) voor het uitstel van betaling die zijn verkoper ASM Liberty heeft aangevraagd. Het aandeel leverde 17,5 procent in en daalde naar 80 eurocent.

In Azië was het beeld vanmorgen gemengd. In Tokio sloot het Nikkei-gemiddelde 78,32 punten hoger op 9.997,80 punten. De andere beurzen in Azië waren overwegend lager. Zo daalden op de beurs van Zuid-Korea de koersen met 0,2 procent. In Hongkong waren de koersen aan het eind van de handel 0,3 procent lager. Australië sloot 0,9 procent hoger.