Voorkeur Theater

Who's afraid of Virginia Woolf

In de regie van Lodewijk de Boer spelen Edwin de Vries en Will van Kralingen het befaamde, tragische Amerikaanse huwelijksechtpaar George en Martha in Who's Afraid of Virginia Woolf? van Edward Albee. Het accent in deze regie ligt op het gefantaseerde kind, waar beiden niet over mogen praten maar het toch doen. Dat geeft het huwelijk de dramatische betekenis, die bijna spreekwoordelijk is geworden. Ze krijgen even ontroerend als krachtig tegenspel van Tjitske Reidinga en Tjebbo Gerritsma als het bezoekende en eveneens kinderloze echtpaar. Zelden werden drankzucht en haat, afhankelijkheid en tedere liefde zo schitterend uitgebeeld.

1 febr Arnhem Schouwburg, 2 febr Gorinchem De Nieuwe Doelen, 5 febr Emmen De Muizeval, 6 febr Hardenberg De Voorveghter, 7 febr Winschoten De Klinker.

De Aanklager

Bert Klunder speelt ditmaal een minder geloofwaardig personage dan in eerdere programma`s: een volkse mopperaar die officier van justitie blijkt te zijn – en dat laat zich lastig met elkaar rijmen. Maar wel excelleert de zwartgallige cabaretier weer in korzelige grappen en neemt onnavolgbare loopjes met de logica: ,,Ik hou heel erg van onverwachte dingen, als ik maar een beetje weet wat ik ongeveer kan verwachten.''

1 febr Dordrecht Kunstmin, 2 febr Rotterdam Zuidplein, 5, 6 febr Utrecht Stadsschouwburg.

Schemer

Noël Coward schreef Lied in de schemering in 1966 – en nu vertoont het stuk de sporen van een voorbije tijd. Toen was homoseksualiteit nog bij de Engelse wet verboden, en dus had de hoofdpersoon via een verstandshuwelijk een facade rondom zijn seksuele voorkeur opgetrokken, tot die door een vriendin van vroeger tot wankelen wordt gebracht. Willem Nijholt, Pleuni Touw en Anne-Wil Blankers schitteren in het ongemak dat bij zulke personages ontstaat zodra hun pose in gevaar wordt gebracht.

1 febr Terneuzen Scheldetheater, 3 febr Hoorn Het Park, 6 febr Uden Markant, 7 febr Roosendaal De Kring.

En verder

`t Barre Land speelt Dostojevski en meer 1 & 2 febr Haarlem Toneelschuur; Foxtrot t/m 3 febr Breda Chassé Theater, 5 t/m 24 febr Amsterdam Carré; Leonce en Lena 1 febr Zwolle Schouwburg Odeon, 2 febr Maastricht Theater a.h. Vrijthof, 5 febr Gouda Goudse Schouwburg, 6 febr Doetinchem Schouwburg Amphion, 7 febr Den Haag Koninklijke Schouwburg; Corolianus 2 febr De Verbeelding Purmerend; 7 febr Theater a/h Spui Den Haag; A Little Night Music 31 jan t/m 3 febr Amsterdam Theater Carré, 5, 6 febr Haarlem Stadsschouwburg.