Voorkeur Bioscopen

La Pianiste

De Gouden Palm ging vorig jaar net aan de neus van La pianiste voorbij, maar de verfilming door de Oostenrijker Michael Haneke van de roman van zijn landgenote Elfriede Jelinek won in Cannes wel drie andere prijzen. Isabelle Huppert en Benoît Magimel kregen de bekroningen als beste actrice en acteur in dit choquerende melodrama over een concertpianiste (Huppert) die psychologisch maar niet los kan komen van haar moeder (Annie Girardot). Ze bezoekt pornowinkels, en laat zich verleiden door een van haar leerlingen (Magimel), op voorwaarde dat hij haar vernedert. Ondanks de Franstalige dialogen werd het een Freudiaans en zeer Weens drama, dat gered wordt door het fenomenale acteren van met name Huppert.

La pianiste. Regie: Michael Haneke. Met: Isabelle Huppert, Benoît Magimel, Annie Girardot.

In Amsterdam: Rialto. Utrecht: 't Hoogt.

Blue Velvet

Verontrustende en ambivalente thriller van David Lynch, die de suikerzoete braafheid van een Amerikaans stadje als achtergrond gebruikt voor de ontdekking door een tienerjongen van zwarte kanten in zijn karakter. Visueel en auditief bijzonder origineel vormgegeven spel met (film)cliché's.

Regie: David Lynch. Met Kyle MacLachlan, Isabella Rosselini, Dennis Hopper.

In: Maastricht: Filmtheater Lumière.

Minoes

Met flair en vaart gemaakte productie van Annie M.G. Schmidts klassieker over katten en mensen en een poezenmeisje dat opgesloten zit in het lichaam van een joffer. Carice van Houten blaast, krabt en is `kats' en de roddelende poezen doen niet voor mensen onder. Theo Maassen is de verlegen journalist Tibbe die de held van Killendoorn wordt.

Minoes. Regie: Vincent Bal. Met: Carice van Houten, Theo Maassen, Pierre Bokma, Olga Zuiderhoek, Jack Wouterse.

Te zien in meer dan 86 theaters.

Pauline & Paulette

Speelse, knap gedoseerde Vlaamse debuutfilm van Lieven Debrauwer beschrijft de adoratie van een onnozele oude dame (Dora van der Groen) voor haar mondaine zuster, een lokale operettediva (Ann Petersen). Begeleid door Tsjaikovski's Bloemenwals laat Debrauwer zien hoe roze schijn en werkelijkheid door elkaar lopen.

Regie: Lieven Debrauwer. Met Dora van der Groen en Ann Petersen.

In: Arnhem: Filmhuis Arnhem. Breda: Chassé. Delft: Filmhuis Lumen. Eindhoven: Plaza Futura. Nijmegen: Lux. Utrecht: Springhaver.

En verder

La Stanza del Figlio Den Haag: Pathé Buitenhof. Apeldoorn: Gigant; Apocalypse Now Redux Groningen: Poelestraat. Heerlen: Royal/Rivoli/Maxim. Helmond: Filmhuis Helmond; De Verlossing Amsterdam: Cinecenter, Het Ketelhuis. Breda: Chassé Cinema; Discovery Of Heaven in meer dan 23 theaters; Familie Den Haag: Babylon. Den Bosch: Jeroen. Amsterdam: Kriterion, Het Ketelhuis. Groningen: Poelestraat. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver. Wageningen: Molenstraattheater; Gimme Shelter in meer dan 9 theaters.