Voetbaldroom duurt voort bij feestvierend FC Utrecht

Twee provincieclubs droomden van een bekerfinale in de grote stad. SC Heerenveen bewaart zoete herinneringen aan een tweedaagse bootreis naar Rotterdam, waar de club in 1993 kansloos was tegen Ajax. FC Utrecht koestert de bekerzege van 1985, toen niet de Kuip maar de Galgenwaard het toneel was van de finale tegen Helmond Sport. In blessuretijd maakte Van Loen de enige treffer, waarvoor hij eigenlijk een standbeeld verdiende, net als zijn stadgenoot Geesink.

Aangever van het winnende doelpunt tegen Helmond Sport was de linksbenige middenvelder Frans Adelaar. Als coach van FC Utrecht werd hij gisteravond na de 3-1 zege op SC Heerenveen herinnerd aan het sportieve hoogtepunt in zijn voetbalcarrière. Hij lachte minzaam, toen bleek dat de verslaggever niet op de hoogte was van zijn assist.

Over een finaleplaats had hij met zijn spelers met geen woord gerept. Eerst moet de halve finale nog gespeeld worden, luidde de realistische reactie. De loting vindt pas volgende week plaats en FC Utrecht is gebaat bij een thuiswedstrijd. Voor eigen publiek stijgen de vechtjassen boven zichzelf uit. In de competitie zijn ze al anderhalf jaar ongeslagen op eigen veld.

Trainer Foppe de Haan was gewaarschuwd voor het thuisvoordeel van FC Utrecht en had zijn spelers opgedragen rustig te blijven en het speelveld klein te houden. Met deze tactiek zou de Friese ploeg optimaal kunnen profiteren van zijn technische overwicht, luidde de logica van Us Foppe. Hij heeft zijn selectie juist versterkt met twee aanvallende middenvelders: de Fin Väyrynen en de Zweed Selakovic. Zij maakten kennis met de Finse rechtsbuiten Nurmela, de Zweedse midvoor Allbäck en de Zweedse linksback Edman. Met dank aan scout Miedema, die in het hoge noorden een netwerk van collega's heeft opgebouwd.

Tegenover het verzorgde combinatievoetbal van FC Scandinavië stond het spreekwoordelijke werkvoetbal van FC Utrecht. In de eerste helft kwamen de technische tekortkomingen van de thuisploeg aan het licht. Heerenveen was beter en kreeg de beste kansen. Vijf minuten voor rust maakte Edman de openingstreffer uit een vrije trap. In blessuretijd van de eerste helft zorgde Bosschaart op soortgelijke wijze voor de gelijkmaker.

De late tegentreffer was niet alleen een morele opsteker voor FC Utrecht, vertelde Adelaar na afloop. Nu kon hij zijn spelers in de pauze tenminste tot rust manen. Ze hadden zichzelf voorbijgelopen en waren vergeten te voetballen. In de tweede helft toonde FC Utrecht zich de betere van Heerenveen, dat werd gestraft voor zijn flegmatieke spel. Doelpunten van Gluscevic en Kuyt zetten de Galgenwaard in vuur en vlam. Tien spelers van FC Utrecht verdediger Touzani was een kwartier voor tijd van het veld gestuurd vielen na afloop hun trainer om de hals.

Niet Adelaar maar Wapenaar was het middelpunt van de vreugde. Terwijl de winnende coach een uur na de wedstrijd rustig zijn verhaal deed in de bestuurskamer, mengde de winnende doelman zich in het supportershome. Wapenaar, die bij een 2-1 tussenstand een strafschop stopte van Lurling, ging op de schouders. Hij werd vorige week door de spelers in het betaalde voetbal genomineerd voor de verkiezing van beste doelman in het afgelopen seizoen.

Het was met recht een troostprijs voor Wapenaar. Vorig seizoen werd hij positief bevonden bij een dopingcontrole. De sporen van efedrine zouden zijn veroorzaakt door het gebruik van een hoestdrankje. Hij werd voor vier duels voorwaardelijk geschorst. Van revanchegevoelens wilde de man of the match niet spreken. Hij had zich al voldoende bewezen

Wapenaar combineert een snelle reflex met een zelfverzekerde houding en die laatste eigenschap kwam hem goed van pas. Lurling aarzelde hoe hij de strafschop ging nemen. De linksbuiten van Heerenveen schoot de bal links van de keeper, want hij had vorig jaar een penalty gemist tegen Wapenaar toen hij de bal in de rechterhoek knalde, vertelde hij na afloop met een zuur gezicht.

Lurling had de pech dat Wapenaar hem voor diens aanloop had zien twijfelen. De ervaren doelman deed in navolging van zijn voorbeeld Van Breukelen aan psychologische oorlogsvoering. Hij drentelde door zijn doelgebied, keek Lurling diep in de ogen en koos vervolgens voor de goede hoek.

Binnenkort heeft de familie Wapenaar een etentje met de familie Van Breukelen. Harald moet zich bij Hans, die in de jaren tachtig en negentig nationale en internationale overwinningen vierde, altijd verontschuldigen voor zijn lege prijzenkast. Wapenaar: ,,Ik heb volgens Van Breukelen alleen een zwemdiploma en een rijbewijs. Daarom wil ik die beker winnen.''

FC Utrecht

3

Heerenveen

1

Ruststand 1-1. 4. Edman 0-1, 45. Bosschaart 1-1, 67. Gluscevic 2-1, 90. Kuyt 3-1. Schds: Luinge. Tsch: 13.500. Rode kaart: 76. Touzani (FC Utrecht). Gele kaarten: Gluscevic (FC Utrecht) en Klompe (Heerenveen).