Vet onderzocht uit vetsmelterij

De Belgische minister van Volksgezondheid M.Aelvoet laat een onderzoek instellen naar het vet dat een Nederlandse vetsmelterij heeft geleverd aan een Vlaams veevoederbedrijf. Het vet zou niet volgens de normen zijn gecontroleerd en bevat mogelijk verboden stoffen.

Het gaat om 29 ton vet, geleverd door het Nederlandse bedrijf Noba Vetveredeling in Lijnden aan het West-Vlaamse bedrijf Depre. Volgens Depre is het vet al verwerkt in diervoer.

In België is de afgelopen weken opschudding ontstaan na de ontdekking dat de giftige stof PCB in kippen- en varkensvoer was terechtgekomen. In 1999 leidde de vondst van hoge concentraties dioxine in veevoer tot het aftreden van de regering-Dehaene.

Sinds die affaire moeten partijen vet, bestemd voor veevoeder, door geaccrediteerde laboratoria gecontroleerd worden op PCB's. Het Belgische ministerie van Landbouw noemde in een brief aan veevoederfabriek Depre het analysebulletin dat Noba bij de partij vet leverde ,,ongeldig''.

Noba was een van de Nederlandse vetbedrijven die zaken deden met de Vlaamse vetsmelter Verkest. Dat bedrijf was de spil in het dioxineschandaal in België.

Noba was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar.