Tekening Teylers blijkt van Portail

Een tekening in Teylers Museum in Haarlem, waarvan de maker onbekend was, blijkt een werk van de Franse kunstenaar Jacques-André Portail (1695-1759). Het museum heeft dat vandaag laten weten. Portail was onder andere hoftekenaar en werkte in Versailles en in het Louvre.

Een expert van het Metropolitan Museum of Art in New York ontdekte de tekening in de catalogus van de tentoonstelling Hartstochtelijk Verzameld, die tot en met 18 februari in Teylers te zien is. Het museum in New York bezit een ander werk van de Franse kunstenaar dat in stijl, techniek en onderwerp sterk overeenkomt met de tekening in Haarlem.

Het gaat om Twee slapende figuren, een tekening die een zittende slapende oude man en een slapende jonge herderin met onblote borst laat zien. Het kunstwerk in rood en zwart krijt werd in 1800 geveild als een werk van Angelika Kauffmann. Later kwamen experts tot de conclusie dat het niet van haar was. Tot nu toe konden deskundigen de tekening echter aan niemand anders toeschrijven. De waarde van het kunstwerk is nog niet bekend.