`Smartelijke' Gedichtendag

Met de presentatie van het nieuwe poëzietijdschrift Awater en de uitreiking van prijzen voor de beste gedichten van het afgelopen jaar is vanochtend in Rotterdam de derde Gedichtendag begonnen.

In de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis werd bij de uitreiking van de gedichtendagprijzen een aantal levensliederen, het thema van dit jaar, gezongen. Jacques Herb, bekend van de klassieker `Manuelea', zong Tom Lanoye's `Waaraan heb ik dit verdiend'. Ook de zanger Jan Rot bracht een smartlap ten gehore.

Het gedicht `Misverstand' van Menno Wigman was volgens de jury een van de beste drie van 2001. De andere twee waren `Hostie' van Leonard Nolens en `Vier manieren om op iemand te wachten' van Joke van Leeuwen. De door Poetry International samengestelde jury noemde het gedichten ,,die raak zijn'' en ,,die zich na lezing stevig hadden vastgezet in ons hoofd''. De dichters krijgen prijzen van 700 euro, aangevuld met een boekenbon van 200 euro. De jury bestond uit Onno Blom, Kristien Hemmerechts en Bart Moeyaert.

De winnende gedichten zijn afgedrukt op ansichtkaarten, die dit jaar zijn gedrukt in een recordoplage van 346.000 exemplaren. Op vele plaatsen zijn er speciale activiteiten die iets met poëzie te maken hebben. Zo begon Tweede-Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven vandaag de beraadslagingen met een vers. Op het Utrechtse Centraal Station klonk vanmorgen iets na 8 uur luid het lied `De glimlach van een kind'. Live gezongen tijdens een uitzending op locatie van Radio 2. De zanger overstemde met zijn levenslied de omroepberichten over de door een stroomstoring verstoorde treinenloop. De NS is een van de sponsors van de Gedichtendag.

In de boekhandel is vanaf vandaag voor anderhalve euro de gedichtendagbundel De groeten met elf nieuwe gedichten van Hugo Claus te koop. In Rotterdam zingzegde Claus vanmorgen bij de presentatie daaruit zijn gedicht `Verdwaald liedje' dat besloot met de woorden: ,,De mens dat arme beest/ hij is er en hij is er geweest''.

Het tijdschrift Awater, dat vanaf vandaag in de winkel ligt, is een initiatief van Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij en zal ook dienen als clubblad van de PoëzieClub die onlangs door hem is opgericht. Komrij relativeerde vanmorgen de aandacht voor het dichten. ,,Poëzie is geen epidemische ziekte, die je koste wat het kost moet verspreiden.''

interview menno wigman: pagina 11