Sharon: spijt dat ik in jaren '80 Arafat moest laten leven

De Israëlische premier, Ariel Sharon, heeft er spijt van dat hij de Palestijnse leider Yasser Arafat niet heeft kunnen liquideren tijdens de Libanese oorlog, in de jaren tachtig. ,,In Libanon was er een afspraak om hem niet te liquideren, en uiteindelijk betreur ik dat'', zei hij in een vraaggesprek met de krant Ma'ariv, waarvan vandaag delen werden gepubliceerd.

Arafats Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) vormde in die tijd een staat-in-de-staat in Libanon en gebruikte het land ook als uitvalsbasis voor aanvallen op Israël. Het Israëlische leger viel Libanon in 1982 binnen om daaraan een eind te maken. Als minister van Defensie breidde Sharon de oorlog tot Beiroet uit in een poging de gewapende Palestijnse aanwezigheid met wortel en tak uit te roeien (en ook een pro-Israëlische regering in Beiroet te installeren). Arafat en zijn strijders werden na korte tijd inderdaad het land uitgedreven, waarna zij in Tunis hun toevlucht zochten.

Arafat vestigde zich na het Oslo-akkoord midden jaren negentig in de autonome Palestijnse gebieden. Israël beschuldigt hem er nu van opnieuw leiding te geven aan terrorisme. Ter rechterzijde wordt geregeld opgeroepen tot zijn liquidatie, zoals met tientallen extremistische Palestijnen is gebeurd, dan wel verbanning.

Sharon heeft echter diverse malen publiekelijk gezegd dat hij niet van plan is Arafat, die in zijn hoofdkwartier in Ramallah gevangen wordt gehouden door Israëlische tanks, ,,fysiek'' aan te pakken, dat wil zeggen te liquideren. Zijn woordvoerder onderstreepte vanochtend dat Sharons uitspraak in Ma'ariv het verleden betrof, en niet nu van toepassing is.

In het vraaggesprek zei Sharon dat als Arafat ,,alle maatregelen neemt die wij van hem eisen'' – dat wil zeggen een eind maakt aan terreur – ,,hij opnieuw een onderhandelingspartner wordt''. Hij zei ook dat ,,er uiteindelijk een Palestijnse staat zal worden gecreëerd [..] In ruil voor een werkelijke vrede ben ik bereid afstand te doen van een deel van Erets Israël [het land van Israël].''

De Europese Unie reageerde meteen zeer kritisch op Sharons uitspraak over de liquidatie van Arafat. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Josep Piqué, ,,betreurde en verwierp'' in naam van de EU de woorden van de Israëlische premier. Spanje bekleedt op dit moment het voorzitterschap van de EU.