`Schröder voert inconsistent beleid'

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder voert een inconsistent economisch beleid. Om zijn kiezers te behagen komt hij terug op voorgenomen herzieningen, onder andere van het belastingstelsel.

Dat zegt de invloedrijke Duitse consultant Roland Berger in een vraaggesprek met deze krant. ,,Hij heeft niets gedaan aan de flexibilisering van de arbeidsmarkt, niets aan de hervorming van de gezondheidszorg. Voor de opbouw van Oost-Duitsland bestaat niet eens een concept.'' Berger, die geldt als de man met de beste connecties in de Duitse elite, is adviseur van zowel Schröder als zijn opponent, de christen-democraat Edmund Stoiber van de CDU/CSU.

Het adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants heeft vestigingen in 22 landen en opende onlangs een nieuw kantoor in Amsterdam. Oprichter Berger waardeert de commerciële zintuigen, het pragmatisme en de no-nonsense stijl van Nederlandse managers. ,,Zij laten zich niet afleiden door statussymbolen.'' Berger, die zijn carrière begon als exploitant van een wasserette, adviseert Nederland wel te moderniseren. ,,Een groot deel van de Nederlandse economische structuur is oud. Het is grotendeels Old Economy, net als in Duitsland. Moderne sectoren als informatietechnologie en biotechnologie kunnen op een enkele uitzondering na niet meekomen in de mondiale concurrentiestrijd. Daar bestaat een echt tekort.''

vraaggesprek: pagina 14