PSV fortuinlijk in armzalig en hard bekerduel

Stijlvol tikte PSV-doelman Patrick Lodewijks gisteravond de penalty van Emerton, de achtste Feyenoord-speler in de strafschoppenserie, uit de linkerhoek waardoor PSV op `matchpoint' kwam in een slopend, maar niet al te hoogstaand bekerduel. Rommedahl schoot de landskampioen vervolgens naar de halve finales van het nationale bekertoernooi.

Maar het was vooral Lodewijks die op twee belangrijke momenten de aandacht trok. De vervanger van de geblesseerde Waterreus stond in de zesde minuut iets te ver voor zijn doel, toen Tomasson een uittrap van keeper Zoetebier na een korte stuit verlengde en vanaf twintig meter achter Lodewijks schoot. Nadat de wedstrijd en verlenging geen winnaar opleverde (1-1), maakte Lodewijks dat slordigheidje goed.

De bijna 35-jarige veteraan wordt aan het eind van het seizoen na vele jaren trouwe dienst door PSV bedankt als reservedoelman. De strafschop kan slechts ter verfraaiing dienen van de videoband waarmee zijn zaakwaarnemer Ploegsma de boer op moet om Lodewijks nog één keer aan een contract te helpen.

Hoewel hij plaats moet maken voor het reeds gecontracteerde jeugdige talent Ten Rouwelaar, stond Lodewijks dit seizoen in de competitie al twaalf keer onder de lat bij PSV. Vooralsnog blijft trainer Gerets noodgedwongen een beroep op Lodewijks doen. De elleboogblessure van Waterreus wil maar niet genezen. Telkens als hij de training hervat begint de wond van de operatie op te spelen. Gerets hoopte zaterdag in de uitwedstrijd tegen Fortuna over de eerste keus te kunnen beschikken, maar die kans lijkt uitgesloten. Lodewijks speelt daardoor wellicht ook nog de uitwedstrijd van volgende week dinsdag tegen RKC.

Uit de vroege treffer van Tomasson putte Feyenoord in de eerste helft veel moed. Tactisch had de ploeg van trainer Van Marwijk de zaken goed voor elkaar. Van Hooijdonk en vooral Tomasson stoorden vroeg, zodat PSV de vormgevers op het middenveld, Vogel en Van Bommel, moeilijk kon bereiken. Feyenoord had bovendien nogal wat zwaargewichten lopen. Bosvelt, Van Wonderen en af toe de inschuivende verdedigers Paauwe en Emerton zorgden in de middenlinie voor fysiek geweld.

Van Wonderen zette al vroeg de toon met een harde trap naar de benen van Van Bommel. De PSV'ers antwoordden met dezelfde middelen. De irritaties liepen soms hoog op. Drie Feyenoorders en twee PSV'ers kregen van Jol een gele kaart. Als de scheidsrechter niet zo streng had gefloten, was het mogelijk uit de hand zijn gelopen.

PSV ontworstelde zich uit de ijzeren greep van Feyenoord. De jonge Brabantse ploeg liet zich niet overdonderen door het harde spel van de geroutineerde tegenstander, die in de strijd om de landstitel de belangrijkste concurrent is. PSV bleef op de been door beter combinatiespel. Met one-touch-voetbal kan fysiek tegenspel worden omzeild. Toch domineerde de grijze middelmaat in het duel.

Trainer Gerets beschikte over een ingespeeld team en had boevendien een gelukkige hand van wisselen. In de rust had hij verdediger Faber gewisseld omdat het gevaar bestond dat hij tegen een tweede gele kaart (dus rood) zou oplopen. Nikiforov bleek allerminst een verzwakking in de defensie, waar Hofland wegens een lichte hersenschudding ontbrak. In de 57ste minuut liet Gerets bovendien de in ongenade geraakte Kezman opdraven voor de teleurstellende Gakhokidze. Zijn eerste balcontact was meteen een doelpunt. Een voorzet van Rommedahl na een pass van Van Bommel tikte Kezman in.

Na afloop legde Gerets uit waarom hij de Joegoslaaf (vorig seizoen 24 doelpunten in 33 wedstrijden) geen basisplaats meer geeft. De trainer van PSV heeft tijdens het trainingskamp in La Manga aan Bruggink beloofd dat hij tenminste vijf aaneengesloten wedstrijden het vertrouwen krijgt. Daarmee werkt Gerets al vast aan de toekomst. Kezman heeft immers laten weten deze zomer te willen vertrekken. Bruggink wil juist bij PSV blijven, mits hij niet de eeuwige twaalfde man wordt.

Ondanks de uitschakeling meende Feyenoord-trainer Van Marwijk dat de slijtageslag in Eindhoven zijn ploeg voldoende vertrouwen gaf voor de tweede helft van het seizoen. Hij vond dat Feyenoord gezien het spelbeeld meer had verdiend. In de verlenging knokte zijn team zich inderdaad over de terugslag van de tweede helft heen. Maar aanvallend had Feyenoord weinig te bieden.

Een opsteker was het spel van de 18-jarige centrale verdediger Loovens, die in deze bekerconfrontatie voor het eerst een basisplaats kreeg. Hij verving de aan zijn lies geblesseerde De Haan. De jeugdinternational hield zich moeiteloos staande tegen spits Vennegoor of Hesselink. Hij maakte weinig fouten. Loovens straalt zoveel rust uit dat Van Marwijk hem zelfs iets te relaxed vindt.

PSV

1

Feyenoord

1

Ruststand 0-1. 5. Tomasson 0-1, 57. Kezman 1-1. PSV wint na strafschoppen (7-6): Paauwe 0-1, Ooijer 1-1, Leonardo mist, Van Bommel 2-1, Bosvelt 2-2, Kezman 3-2, Kornejev 3-3, Bruggink 4-3, Van Hooijdonk 4-4, Bouma mist, Tomasson 5-4, Vogel 5-5, Van Wonderen 6-5, Nikiforov 6-6, Emerton mist, Rommedahl 7-6.

Schds: Jol. Tsch: 24.500. Gele kaarten: Bruggink, Faber (PSV), Emerton, Tomasson en Van Hooijdonk (Feyenoord).

    • Erik Oudshoorn