Politie op de koffie bij raddraaiers

Misdaad laat zich tóch tegenhouden. Sinds de politie in Groningen bij potentiële raddraaiers op de koffie gaat, is de overlast er minder. Koffie en een babbeltje tegen criminaliteit.

Wat doe je als agent tegen jongeren die je ervan verdenkt dat ze voor overlast kunnen zorgen? Preventief oppakken? Fouilleren? Niet in Groningen. Een lekker bakje koffie met de mogelijke veroorzaker van overlast doet wonderen. En een goed gesprek hoort erbij.

Een proef met oud en nieuw om vooraf bij potentiële raddraaiers op de koffie te gaan, pakte dusdanig goed uit dat deze werkwijze algemeen wordt ingevoerd, vertelt districtschef Martin Sitalsing van de stad-Groningse politie.

Buurtagenten bezochten voorafgaand aan oud en nieuw in totaal dertig jongelui die de voorgaande jaren voor overlast zorgden in de oudejaarsnacht. ,,We bezochten ze thuis en hadden een gesprek met hen. Vaak met hun ouders erbij.''

De boodschap, zegt Sitalsing, was: `let op, we weten wie je bent. Als je iets uithaalt, ben je de sigaar.' Het had effect, zegt hij. ,,We hebben een heel rustige oud en nieuw gehad, waar er voorgaande jaren veel overlast was door brandjes en vernielingen.''

Naast de huisbezoeken surveilleert de Groninger politie extra intensief in wijken waar bewoners voortdurend klagen over overlast door drugsgebruikers. ,,In de wijk Paddepoel zijn we drie maanden geleden begonnen met zeer hinderlijk aanwezig zijn'', vertelt Sitalsing. ,,De klandizie van de drugsdealers werd gecontroleerd, dope werd in beslag genomen, we keken verder ook of mensen voorkwamen in het opsporingsregister.''

Ook deze aanpak wierp vruchten af, aldus de Groningse politiechef. ,,Het werd veel criminelen te heet onder de voeten en ze vertrokken.''

Inmiddels heeft de Groningse politie een top-15 van notoire overlastveroorzakers opgesteld, die door de Groninger binnenstad zwerven en voortdurend voor overlast zorgen. Op één staat een man die vorig jaar maar liefst 64 keer werd aangehouden voor onder meer fietsendiefstallen. ,,Hij pleegde continu strafbare feiten'', aldus de politie.

Met behulp van een rechterlijke machtiging zit de man nu vast voor anderhalf jaar, zegt Sitalsing. De overige veertien worden nu als `case' behandeld door openbaar ministerie, verslavingszorg, politie en woningbouwvereniging samen. ,,Met zijn allen zoeken we een oplossing voor deze mensen'', licht Sitalsing toe. ,,Dat kan een psychiatrische opname zijn of eventueel opname in een afkickkliniek.''

Het komend jaar moet de Groninger top-15 raddraaier-af zijn. Sitalsing: ,,Onze aanpak sluit mooi aan bij het rapport van de Raad van Hoofdcommissarissen `Misdaad laat zich tegenhouden'. Daarin zijn we als politie op zoek naar een creatieve aanpak om criminelen tegen te houden. Vergelijk de SMS-berichten die de Amsterdamse politie naar gestolen gsm's stuurt.''