Om naar uit te kijken

MUZIEKTHEATER

Jasperina de Jong

Jasperina de Jong kruipt in de huid van de legendarische Duits-Amerikaanse diva Marlene Dietrich, in een `muzikaal toneelstuk'. Daarin wordt een terugblik gegeven op het veelbewogen leven van Dietrich, haar eindeloze reeks liefdesaffaires met mannen én vrouwen en de krampachtige manier waarop ze tot op hoge leeftijd haar imago van mysterie en sex appeal in stand probeerde te houden. Marlene Dietrich speelt zich af in de kleedkamer, wanneer Dietrich al ver in de zestig is. Het laatste half uur van de voorstelling zingt Jasperina de Jong een reeks van Dietrichs bekendste liederen, waaronder `Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestelt', `Where have all the flowers gone' en `In der Kaserne'.

Marlene Dietrich. Leidse Schouwburg, Leiden. Première 4 febr. Daarna tournee t/m 1 juni. Inl 073-6111679 of www.marlenedietrich.nl

LITERATUUR

Komliefste.Com

De Dichter des Vaderlands, Gerrit Komrij, opent op maandag 4 februari om 13 uur officieel de website www.komliefste.com, met 540 Nederlandse liefdesgedichten. Ter gelegenheid van de aan de liefde gewijde Boekenweek (13-23 maart) kan iedere Nederlander op deze door de Stichting CPNB gemaakte website zijn of haar favoriete liefdesgedichten in boekvorm laten gieten. Tien gedichten kunnen gekozen worden, waarna tijdens de Boekenweek voor zeveneneenhalve euro een bundel besteld kan worden die twee weken later bij een boekhandel in de buurt kan worden opgehaald.

www.komliefste.com. Vanaf 4 febr 13u.

TONEEL

Tam Tam

Onder de naam Tam Tam vult Toneelgroep Amsterdam de hele maand februari de Amsterdamse Stadsschouwburg en de Melkweg met eigen toneelstukken en werk van kunstenaars met wie de groep gaat samenwerken. Directeur Ivo van Hove opent de maand met Con Amore, muziektheater over liefde in een woon-unit met vijf meisjes en zes jongens, gebaseerd op het libretto van Monteverdi's opera De kroning van Poppea (1642). Drie acteurs houden een geënsceneerde lezing van Profeten zonder God van de Algerijn Slimane Benaïssa over een discussie tussen Jezus, Mohammed en Mozes. Ook is er een voorvertoning van de film Qui Vive, het vervolg op Leedvermaak van Frans Weisz en Judith Herzberg.

Verder zijn er TGA-reprises van Macbeth, Oidipous en Ik ben bang; dans van Wim Vandekeybus en Emio Greco; popmuziek van Tom Barman (dEUS); beeldende kunst van Aernout Mik (video), Carli Hermes (foto`s) en Stef Kamil Carlens (Zita Swoon). De nieuwe TGA-acteur Benjamin Witte speelt zijn solo Geen Kritiek over zijn demente moeder. Op 27 februari wordt Tam Tam afgesloten met een concert van de Belgische popgroep Zita Swoon.

Tam Tam 1. Stadsschouwburg en Melkweg, Amsterdam. T/m 27 febr Inl 020-6242311, 020-5318181 of www.toneelgroepamsterdam.nl.

OPERA

Lohengrin

De Nederlandse Opera geeft in februari acht uitvoeringen van een nieuwe productie van Wagners Lohengrin, de romantische opera over de graalridder Lohengrin die per zwaan Elsa te hulp snelt als zij aan de oever van de Schelde in problemen komt. De regie is van Pierre Audi, het decor van beeldend kunstenaar Iannis Kounellis en Edo de Waart dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De titelrol wordt gezongen door John Treleavan, Charlotte Margiono is Elsa.

Lohengrin. Muziektheater Amsterdam. Van 2 t/m 26 febr 18u of 13u30. Res 020-6255455.