`Nog enkele verdachten'

Servië zal, om zijn ,,democratische geloofwaardigheid te bewijzen'', nog ,,drie of vier'' verdachten van oorlogsmisdaden moeten uitleveren aan het VN-tribunaal in Den Haag.

Dat zei gisteren de Servische premier, Zoran Djindjic, in een vraaggesprek met het persbureau Reuters.

Hij zei dat Servië ,,geen druk van het Westen'' nodig heeft om te beseffen dat het verdachten van oorlogsmisdaden moet uitleveren. ,,Als democratisch land begrijpen we diplomatieke taal. Er is geen speciale druk nodig om ons te doen beseffen dat samenwerking met het Haagse tribunaal cruciaal is voor onze toekomst op de lange termijn'', aldus de premier. ,,Als we aarzelen en onze internationale verplichtingen niet nakomen, lopen we het risico onze geloofwaardigheid te verliezen en tot een lagere snelheid van internationale integratie te worden gedwongen'', zo voegde hij daaraan toe. ,,Zo'n drie of vier mensen op de [opsporings]lijst van het tribunaal moeten daar nog heen.''