Mobieltje stelen? In Londen krijg je 4 jaar cel

Een vonnis van vier jaar cel tegen een dief van een mobiele telefoon markeert een offensief van de Britse justitie tegen deze steeds populairdere vorm van misdaad onder jongeren.

,,Deze straf geef ik om het publiek tegen jou te beschermen en als afschrikwekkende maatregel die moet tonen dat dit soort misdaad niet zal worden getolereerd'', zei Lord Chief Justice Woolf gisteren tegen de 23-jarige dief. Met een handlanger had hij vorig jaar een 16-jarige jongen in Zuid-Londen van zijn telefoon en portemonnee beroofd en de jongen daarbij in het gezicht geslagen. De andere rover is nooit aangehouden.

Vorig jaar werden meer dan een miljoen Britse mobiele telefoons gestolen of geroofd, waarvan 550.000 bij kinderen tot 16 jaar. In zijn vonnis stelde Woolf ook de officiële richtlijn op van minimaal anderhalf jaar celstraf bij mobiele telefoonroof, omdat zulke berovingen, waarbij jongeren en oude mensen het slachtoffer zijn ,,het vertrouwen ondermijnen in het strafrechtssysteem''.

De moeder van de beroofde jongen zei na afloop dat ze ,,stomverbaasd'' was over de hoogte van het vonnis. Ze is niet de enige. Vanochtend woedde op de BBC-radio een debat over de verhouding tussen misdaad en de lengte van gevangenisstraf onder het motto Does the time fit the crime? Een man door wiens schuld in februari vorig jaar twee treinen botsten, waarbij tien doden vielen, kreeg kortgeleden vijf jaar cel.