Máxima krijgt dagvaarding na botsing

Máxima Zorreguieta is gisteren gedagvaard door H. van der Bent uit Wassenaar. De vleeshandelaar, met wie zij op 18 oktober vorig jaar in Den Haag in botsing kwam, stapt naar de rechter. Dat heeft de advocaat van de eiser, H. Loonstein, vandaag laten weten.

De vleeshandelaar liep door de botsing een gecompliceerde beenbreuk op, waardoor hij in financiele problemen raakte. Sinds maandag werkt hij weer. Hij eist nu volledige schadevergoeding.

Twee weken geleden kondigde Van der Bent aan in kort geding 50.000 euro schadevergoeding te zullen eisen van Máxima Zorreguieta, vooruitlopend op een definitieve schaderegeling.

Het kort geding werd uitgesteld na de toezegging van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) contact op te nemen met de vleeshandelaar uit Wassenaar, maar hij heeft tot op heden niets gehoord. Ook kreeg hij geen reactie op een brief. ,,Mijn cliënt voelt zich in de maling genomen'', zegt advocaat Loonstein. ,,Het elastiek is eruit. Daarom geven we gas.'' Het geëiste bedrag in de bodemprocedure is ,,aanzienlijk meer'' dan 50.000 euro, aldus de raadsman, die weigert exacte bedragen te noemen.

Loonstein vindt de houding van de RVD raadselachtig. ,,De zaak was met een koninklijk gebaar te regelen. Het is voor mij een raadsel waarom de RVD niet heeft geprobeerd tot een schikking te komen.'' De dagvaarding komt vlak voor het huwelijk met prins Willem-Alexander. ,,Het is makkelijker een normale burger te dagvaarden dan een lid van het koninklijk huis'', zegt Loonstein.

Het openbaar ministerie concludeerde uit onderzoek na het ongeluk in het voordeel van Máxima. Zij reed de Leidsestraatweg langs paleis Huis ten Bosch op die alleen voor bestemmingsverkeer toegankelijk is. De vleeshandelaar kwam van links en had haar voorrang moeten verlenen, aldus het OM.

Van der Bent stelt dat Máxima uit een uitrit kwam en dus op hem had moeten wachten. Van der Bent zou ook te hard hebben gereden. ,,Je mag niet tegen auto's botsen, omdat ze te hard rijden,'' aldus Loonstein.

De RVD doet geen mededelingen over de dagvaarding, omdat de dienst geen partij in de kwestie zegt te zijn.

Directeur E. Brouwers heeft dat de man uit Wassenaar ook kenbaar gemaakt. Brouwers liet vandaag wel weten een aantal malen `plezierig' met Van der Bent te hebben gesproken.