Lollige beller alarmnummer 112 gearresteerd

De politie in Boxtel heeft deze week een dertienjarige jongen opgepakt die in twee weken tijd 1477 keer voor de lol het alarmnummer 112 had gebeld. Het misbruik werd bestraft met een cursus `hoe hoort het eigenlijk'.

De scholier belde vanuit zijn kamer met de afgedankte mobiele telefoon van zijn moeder. Zonder beltegoed of abonnement kan alleen het alarmnummer worden bereikt. De jongen vroeg de alarmdienst voornamelijk om te worden doorverbonden met de hulpdiensten van de brandweer en de politie. Zijn ouders wisten van niets.

Bij de meldkamer van de Landelijke Politiedienst in Driebergen viel het niet meteen op dat iemand herhaaldelijk valse telefoontjes pleegde. Volgens woordvoerder J. Bennink was de jongen moeilijk te ontdekken omdat hij zijn daden netjes verspreidde over een aantal dagen.

Pas toen enkele van de tien telefonisten van de centrale ontdekten dat één persoon regelmatig zonder legitieme reden belde, werd de politie ingeschakeld. Die kon het bellertje via zijn provider opsporen. De regiopolitie kon de scholier op zijn kamer aanhouden. Zijn mobiele telefoon werd ingenomen en de jongen kreeg een proces-verbaal. Volgens de politie is het niet nodig om de jongen serieus te vervolgen en komt de daad ook niet op zijn strafblad. ,,Het is geen zwaar misdrijf en we verwachten dat hij met een beetje extra aandacht niet in herhaling zal treden. Mocht dat toch gebeuren, dan maken we er wel werk van,'' aldus Bennink.

De ouders van de jongen valt niets te verwijten, vindt Bennink. ,,Ze wisten niet dat hun zoon dit deed en dan kun je ze daar niet op aanspreken.''

De Landelijke Politiedienst heeft deze week ook een 35-jarige man uit Schoonhoven aangehouden die de alarmcentrale binnen drieëneenhalf uur 140 keer belde. Hij wilde worden doorverbonden met de politie in Schoonhoven. Omdat het niet om een noodsituatie ging, werd hem gevraagd een ander nummer te bellen. De man kon zich hier niet mee verenigen en bleef de centrale lastig vallen. Deze keer werd de ongewenste beller sneller opgespoord en meteen aangehouden. In het huis van de man trof de politie toevallig ook nog een hennepkwekerij aan.

De 13-jarige jongen en de 35-jarige man zijn de eerste aanhoudingen in het kader van een nieuwe politiecampagne om misbruik van hulpdiensten aan te pakken. Volgens de politie komt het regelmatig voor dat alarmnummers volledig worden geblokkeerd met onnodige telefoontjes.